Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τον ομφάλιο λώρο

Ο ομφάλιος λώρος, μαζί με τον πλακούντα, είναι υπεύθυνος για...
τη σίτιση και την αναπνοή του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης .

Είναι αναμφισβήτητα σημαντικό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά προβλήματα του ομφάλιου λώρου που μπορεί να προκύψουν. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για να τους αποτρέψουμε εγκαίρως.

Πρώτον, ας αναθεωρήσουμε τις κύριες λειτουργίες του ομφάλιου λώρου για να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για την εγκυμοσύνη και την κύηση. Ασχολείται με τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών που παρέχει η μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα , απελευθερώνει οξυγονωμένο αίμα
στο κυοφορούμενο έμβρυο και επίσης απομακρύνει τα υπολείμματα από αυτές τις δύο διαδικασίες.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα καθήκοντα που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως "δευτερεύοντα" σε σχέση με την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη μελλοντικών παθολογιών μέσω της ανάλυσης αίματος από τον ομφάλιο λώρο. Αυτό το αίμα αποθηκεύεται συνήθως για θεραπείες βλαστικών κυττάρων , δεδομένης της ικανότητας των ομφαλικών κυττάρων να προσαρμόζονται σε άλλα όργανα.

Τώρα, ας απαριθμήσουμε μερικά από τα βασικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με τον ομφάλιο λώρο. Αν και σπάνια, πολλοί μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή του αναπτυσσόμενου μωρού.

Κύρια προβλήματα στον ομφάλιο λώρο

Πρόπτωση του ομφάλιου λώρου

Σε αυτή την περίπτωση, ο ομφάλιος λώρος πέφτει μέσω της ανοικτής τραχήλου στον κόλπο πριν από το μωρό. Ο ομφάλιος λώρος μπορεί στη συνέχεια να εμποδιστεί από το σώμα του μωρού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου εμφανίζεται περίπου μία φορά στις 300 γεννήσεις.

Μονήρης ομφαλική αρτηρία

Ο ομφάλιος λώρος στον άνθρωπο αναπτύσσεται φυσιολογικά με δύο αρτηρίες και μία φλέβα. Η μονήρης αρτηρία του ομφάλιου λώρου είναι μια κατάσταση στην οποία λείπει μία αρτηρία.

Περιτύλιξη ομφαλίου λώρου γύρω από τον λαιμό

Υπολογίζεται ότι περίπου 30% των μωρών θα έχουν περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου γύρω από το λαιμό τους. Είναι πιο πιθανό να συμβεί αν ο ομφάλιος λώρος είναι μακρύς (μπορεί να φθάνει σε μήκος ως και τα 80 εκ) αλλά, εν πολλοίς, είναι ένα τυχαίο γεγονός που συμβαίνει καθώς το έμβυο κινείται ελεύθερα μέσα στον σάκο της κύησης
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα