Πλήθος κόσμου στο Καστράκι Καλαμπάκας για τον Αϊ Γιώργη τον Μαντηλά

Το αδιαχώρητο και φέτος σημειώθηκε στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Καστράκι της Καλαμπάκας, με τους πιστούς, να προσέρχονται και να παίρνουν και ένα κομμάτι...
από τα μαντήλια που κατέβηκαν από τον βράχο και είχαν τοποθετηθεί πέρυσι στην μνήμη του Αϊ Γιώργη του Μαντηλά.

Φέτος ανέβηκαν από τους αναρριχητές τα νέα μαντήλια που θα κατέβουν του χρόνου για να μοιραστούν στους πιστούς.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr η φετινή διαδικασία με το ανεβοκατέβασμα των μαντηλιών, δεν είχε απρόοπτα, παρόλο που ήταν πολλοί αυτοί που επιχείρησαν για πρώτη φορά την αναρρίχηση και δήλωναν συγκλονισμένοι από την εμπειρία, δηλώνοντας πως θα την επαναλάβουν του χρόνου, ενώ υπήρξαν και αλλοδαποί αναρριχητές, αφού το έθιμο, έχει ξεφύγει από τα γεωγραφικά πλαίσια της Ελλάδας.

Η ονομασία «Μαντηλάς» προστέθηκε στο μοναστήρι επειδή κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου, κάτοικοι του χωριού, της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα τιμούν τον Άγιο προσφέροντας ένα μαντήλι και παίρνουν ένα κομμάτι από αυτά που κατεβάζουν ορειβάτες και όσοι καταφέρνουν να ανέβουν στο ερειπωμένο μοναστήρι.

Το έθιμο ξεκίνησε από πολύ παλιά όταν ένας Τούρκος στρατιώτης, έκοβε δέντρα στο δασάκι του Αγίου Γεωργίου και έπεσε κατά γης αναίσθητος. Τότε η γυναίκα του Τούρκου, έβγαλε το μαντήλι της (φερετζέ) και το χάρισε στον Άγιο για να γίνει καλά ο άντρας της. Αμέσως ένας κάτοικος του Καστρακίου ανέβασε το μαντήλι στο μοναστήρι και ο Τούρκος συνήλθε. Από τότε κρατά αυτό το έθιμο στο Καστράκι και κάθε χρόνο όλοι δίνουν τα δικά τους μαντήλια στον Άγιο Γεώργιο.

Τόσα χρόνια, υπήρξαν και πτώσεις ατόμων κατά την αναρρίχηση, αλλά κανένας δεν έπαθε τίποτα, κάτι που αποδίδεται από τους πιστούς σε προστασία από τον Αϊ-Γιώργη. Κάθε χρόνο, ο πρώτος αναρριχητής, βάζει το πρώτο μαντήλι μέσα στο πιθάρι, αλλά πάντα το περσινό δεν το βρίσκει, κάτι που αποδίδεται στον ΄Αγιο που κρατά και αυτός ένα μαντήλι κάθε χρόνο και αυτό δίνει ακόμη μια ώθηση στους θρύλους του Μοναστηρίου.

Όσο για τα περσινά, γινότανε ανάρπαστα από τους πιστούς, χωρίς να λείπουν και οι διαμαρτυρίες όσων δεν πρόλαβαν να πάρουν κομμάτι από τα αγιασμένα μαντήλια που χρησιμοποιούνται ως φυλαχτό.

trikalanews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα