Πάτρα: Προκλητική συμπεριφορά από την Τουρκική αποστολή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορού

Κρούσματα ασέβειας από τους χορευτές της γειτονικής χώρας...

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορού στο πλαίσιο των Χορευτικών Εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα και Αίγιο.

Τα χορευτικά συγκροτήματα ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους, μεταφέροντας στην ευρύτερη περιοχή μας πολιτισμούς αλλά και έθιμα τους σε ένα μεγάλο φόρουμ ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.

Σε γενικές γραμμές το Φεστιβάλ κύλησε ομαλά με τους χορευτές να δίνουν αυτές τις μέρες τον καλύτερο τους εαυτό στην σκηνή του Αρχαίου Ωδείου και στο Θέατρο "Γιώργος Παππάς", παρουσιάζοντας μας όμορφες και ξεχωριστές χορογραφίες.

Δεν έλειψαν πάντως και τα απρόοπτα σε ότι είχε να κάνει με την συμπεριφορά των χωρών στην διοργάνωση. Συγκεκριμένα και ενώ όλες οι χώρες έδειξαν άψογη διαγωγή σεβόμενες την πόλη που ήρθαν, δεν έλειψαν και τα κρούσματα ασέβειας από ορισμένους.

Αναφερόμαστε στην συμμετοχή της Τουρκίας την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στην Πάτρα και την εικόνα που έβγαλε στο παρασκηνιακό κομμάτι.

Τα όργανα άρχισαν από νωρίς και συγκεκριμένα την Παρασκευή 29 Ιουλίου όταν οι αντιπροσωπείες των αποστολών από Κίνα, Ρωσία, Κολομβία, Βοσνία, Τουρκία, Ουκρανία, Σερβία, Γεωργία και Ελλάδα επισκέφτηκαν τον Κώστα Πελετίδη στο Δημαρχείο για τον καθιερωμένο χαιρετισμό.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης λοιπόν ο υπεύθυνος του Χορευτικού του Δήμου Πατρέων Χρήστος Γιαννόπουλος σχολίασε με τον Κώστα Πελετίδη πως οι χοροί της Τουρκίας έχουν ομοιότητες με αυτή της περιοχής του Πόντου, μιας και ο Κ. Πελετίδης έχει καταγωγή από εκεί.

Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr, ένας εκ των υπευθύνων της Τουρκικής αποστολής που γνωρίζει λίγο την Ελληνική γλώσσα, εν ονόματι Ερντίνκ Οζτέν, στράφηκε προς το μέρος του κ. Γιαννόπουλου λέγοντας του χαρακτηριστικά "Shut up" (Σκάσε), προφανώς επειδή τον ενόχλησε η σύγκριση.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Χορευτικού του Δήμου θέλοντας να ηρεμήσει τα πνεύματα του είπε πως θα πρέπει να δείχνει περισσότερο σεβασμό, με το επεισόδιο να λήγει κάπου εκεί.

Η στιγμή της έντασης με τον Τούρκο Ερντίνκ Οζτέν αριστερά και τον Χρήστο Γιαννόπουλο δεξιά να τα λένε σε έντονο ύφος:

Την ίδια μέρα, όταν όλες οι χώρες μπήκαν στο Αρχαίο Ωδείο, μετά την παρέλαση που έκαναν στην πόλη, τοποθετήθηκαν στις κερκίδες του Ωδείου για να παρακολουθήσουν τα χορευτικά μέχρι να έρθει η σειρά τους να χορέψουν.

Αφού λοιπόν έκατσαν όλοι μαζεύοντας τις σημαίες που είχαν μαζί τους, οι Τούρκοι χορευτές ανέβηκαν στο πάνω μέρος του χώρου και για αρκετή ώρα ανέμιζαν τη σημαία τους προκαλώντας άσχημες εντυπώσεις στους θεατές, με την όλη εικόνα να βγάζει μια συμπεριφορά επίδειξης εθνικισμού.

Και αν θεωρείτε το συμβάν φυσιολογικό φανταστείτε σε ένα αντίστοιχο Φεστιβάλ στην Άγκυρα τι αντιδράσεις θα υπήρχαν αν έκανε κάτι παρόμοιο Ελληνική συμμετοχή.

Δείτε τις παρακάτω χαρακτηριστικές φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός του patrasevents.gr:

Στην συνέχεια της βραδιάς και ενώ η παράσταση κυλούσε ομαλά μέλη της Τουρκικής αποστολής εθεάθησαν να κάθονται πάνω στους αρχαίους τάφους του Ωδείου που βρίσκονται στον μπροστινό κήπο λες και ήταν παγκάκια.

Παράλληλα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άτομα της ίδιας αποστολής ούρησαν γύρω από το προαύλιο του Ωδείου με τους φύλακες να τρέχουν και να μην φτάνουν για να τους συνετίσουν.

Η στιγμή που κάθονται πάνω στα μνημεία:

Για να τα λέμε βέβαια όλα όταν έχεις μια παράσταση που φιλοξενεί πάνω από 500 χορευτές πώς μπορείς να περιμένεις να εξυπηρετηθούν από την μια τουαλέτα που έχει το Αρχαίο Ωδείο; Σίγουρα αυτό δεν δικαιολογεί τα μέλη του εν λόγω χορευτικού αλλά είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει στο μέλλον τους αρμόδιους φορείς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά προς το τέλος της παράστασης χορευτές από την Τουρκία βόλταραν στα παρασκήνια κάνοντας γκριμάτσες και χειρονομίες προς το κοινό που παρακολουθούσε το χορευτικό της Ρωσίας εκείνη την ώρα.

Σίγουρα όλη αυτή η εικόνα δεν άρεσε καθόλου στους Πατρινούς που ήρθαν και πλήρωσαν για να δουν την παράσταση ενώ τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν καθόλου σε τόσο ιστορικούς χώρους σαν και αυτόν του Αρχαίου Ωδείου.

Και αν τα απλά μέλη μιας αποστολής σαν και αυτή της Τουρκίας έχουν ένα ελαφρυντικό, καθώς δεν ξέρουν για το που ακριβώς βρίσκονται και τι συμπεριφορά πρέπει να επιδείξουν, υπάρχουν και οι υπεύθυνοι που πρέπει να ενημερώνουν και να ελέγχουν την κατάσταση της ομάδας τους έτσι ώστε να βγάζουν μια σωστή εικόνα στην χώρα που επισκέπτονται.

Γιατί είναι πραγματικά κρίμα διοργανώσεις όπως αυτή που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ελίκης «Ίωνες» να αμαυρώνονται από τέτοιες μικρότητες και να μην προβάλλεται κατά έξω το μεγαλείο του χορού.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα