Πάτρα: Όταν η πράξη ξεπερνά τη φαντασία

Πραγματικός πυρετός επικρατεί στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, όπου γράφεται η τελευταία πινελιά των προετοιμασιών και ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες στα καρναβαλικά άρματα λίγο πριν...
αποκαλυφτούν στα μάτια Πατρινών και επισκεπτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά τις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2013.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού,
που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, αποτελούν το αναφαίρετο προσόν της μεγάλης γιορτής της Πάτρας, που της προσδίδει την ταυτότητα και την προσωπικότητα, με την οποία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλης της χώρας ως η κορυφαία στο είδος της σε πανελλήνια κλίμακα.

Τα καρναβαλικά άρματα διαπνέονται από σατιρική αύρα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών. Είναι αυτά που αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού.

Οι περίτεχνες δημιουργίες των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων (υπεύθυνος: Πέτρος Βρυώνης) δίνουν το αυθεντικό καρναβαλικό χρώμα και φωταγωγημένες θα προσφέρουν αξέχαστες φαντασμαγορικές βραδιές στους θεατές (την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 20.00 στην παρέλαση των αρμάτων στο κέντρο της πόλης και το Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 18.30 στην νυχτερινή παρέλαση), ενώ θα μαγνητίσουν τα βλέμματα την Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 14.30 στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.

Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι:

-«Βασιλιάς Καρνάβαλος-Το Τέρας της Κρίσης» Πέτρος Βρυώνης

-Βασίλισσα» Νίκος Λιβάνης

-«Γάτος» Πέτρος Βρυώνης

-«Τα Μυρμήγκια και η Μέρκελ» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης

-«Το χαράτσι της ΔΕΗ» Νεκτάριος Σαρηγιάννης

-«Greek Σουβλάκι» Δημήτρης Ντζουμάνης

-«Η τούρτα των προβλημάτων» Δημήτρης Ντζουμάνης

-«Μουσικό Άρμα»

Επίσης στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα παρελάσουν σκαλωτά άρματα, τρία άρματα του σοκολατοπόλεμου στην ουρά της παρέλασης όπου θα γλυκάνουν τους θεατές με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών που απολαύσαμε στην Παρέλαση των Μικρών:

«Πειρατικό Καράβι» Παντελής Χατζόπουλος

«Οι Μονομάχοι και η μικρή Γοργόνα» Παντελής Χατζόπουλος

«Μπάντα» Νίκος Λιβάνης

«Τρένο» Νεκτάριος Σαρηγιάννης

Ο φετινός Καρνάβαλος μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, τρομακτικός, συμβολικός και σατιρικός, σε πλήρη και διαρκή κίνηση σε πολλά μέρη του, με τεράστια μύτη-καρότο, κοφτερά δόντια, μακριά ουρά και πολλά μικρότερα τερατόμορφα πλάσματα πάνω στο άρμα του, φέρει την υπογραφή του Πέτρου Βρυώνη και είναι «το Τέρας της Κρίσης». Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και επικεφαλής του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου από το 1987, που ευθύνεται όλα αυτά τα χρόνια για τις εμβληματικές δημιουργίες των Καρναβάλων και πολλών καρναβαλικών αρμάτων, αντλεί την έμπνευσή του και απεικονίζει όλα τα «κακουργήματα» της χώρας, το ξέπλυμα, την κλεπτοκρατία, τη φαυλότητα, τις αρπαχτές, που γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν στη σύγχρονη Ελλάδα και συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας. Ο καλλιτέχνης Πέτρος Βρυώνης, επηρεασμένος από όλη αυτή την αρνητική εικόνα που κυριαρχεί γύρω μας, δημιούργησε το «τέρας» του σε καιρό κρίσης, που είναι έτοιμο να μας κατασπαράξει αντικατοπτρίζοντας την ψυχολογική του κατάσταση, που είναι αδύνατον να καθρεφτιστεί σε μια χαρούμενη και διασκεδαστική εικόνα-κατασκευή. Μια πραγματική γιορτή χρώματος που εντυπωσιάζει με την έντασή της.

Εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο και το άρμα της Βασίλισσας, που δημιούργησε ο Νίκος Λιβάνης και θα υποδεχτεί την Ερατώ Μπερλέμη, τη φετινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Φέτος η βασίλισσα θα κάθεται στον… χρυσό θρόνο της, που είναι ένα λειτουργικό συντριβάνι που αναβλύζει νερό. Η εικόνα της άνοιξης σε όλο της το μεγαλείο, τονισμένη σε ένα ρομαντικό ύφος με μοβ, λιλά και άλλα χρώματα ανάλογου λεπτού χρωματικού φάσματος και η Βασίλισσα θα είναι πλαισιωμένη από κύκνους (έναν μεγάλο και δυο μικρούς) και πεταλούδες.

Τον «Γάτο» του ο Πέτρος Βρυώνης εμπνεύστηκε ακούγοντας το θαυμάσιο τραγούδι «Η συνέλευση των ποντικών» των αδελφών Κατσιμίχα. Από τους στίχους του τραγουδιού προέκυψε και η κουδούνα στην ουρά του Γάτου, που προσπαθούν να του κρεμάσουν τα τρία ποντίκια, τα οποία συμβολίζουν την τρόικα. Από κει και πέρα η ευρηματικότητα και η φαντασία του καλλιτέχνη χτυπά κόκκινο και απογειώνεται. Ο Γάτος κρατά στο ένα του χέρι τρεις μπάλες με φυτίλια, που γράφουν «εκρηκτική Ανάπτυξη», ενώ διαβάζει και τα μνημόνια. Τα ποντίκια με την αριστοκρατική εμφάνιση έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της καλοπέρασης του πολιτικού συστήματος. Ο καλλιτέχνης δεν ξεχνά και το λαό που τον παρουσιάζει «διχασμένο» μέσα σε βαρέλια να φορά μπλε και πράσινα γυαλιά. Ο Γάτος είναι περιστοιχισμένος από ογκώδεις τόμους βιβλίων, που είναι τα Μνημόνια 1, 2 και 3. Η σύνθεση του άρματος ολοκληρώνεται με ένα κολάζ εφημερίδων στο πίσω του τμήμα. Τα άρματα του Πέτρου Βρυώνη είναι κατασκευασμένα με σίδερο, φελιζόλ και χαρτί.

Σε ανάλογο σατιρικό κλίμα «Τα Μυρμήγκια και η Μέρκελ» του Νίκου Λιβάνη και του Νεκτάριου Σαρηγιάννη με τη γερμανίδα καγκελάριο αναβάτρια πάνω σε μια τεράστια μπότα που κυνηγά να πατήσει τα μυρμήγκια, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιρλανδία αλλά και Γαλλία παίρνουν τη μορφή μυρμηγκιών που βρίσκονται στο έλεος της Μέρκελ, η οποία εξουσιάζει και συνθλίβει όλη την Ευρώπη. Τα μυρμήγκια έχουν τα χρώματα των σημαιών των διάφορων χωρών. Η μπότα καταπατά νομίσματα ευρώ, ενώ πάνω από το κεφάλι της και πίσω από την μπότα προβάλλουν μια Τράπεζα, που είναι η έδρα-σύμβολο του καπιταλισμού και χαρτονομίσματα ευρώ.

Στο «Χαράτσι της ΔΕΗ» ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης μας παρουσιάζει μια τεράστια μάγισσα που απεικονίζει τη ΔΕΗ και κάθεται σε ένα τεράστιο εργοστάσιο με φουγάρα. Το εργοστάσιο έχει δαγκάνες και προσπαθεί να καταβροχθίσει σπίτια παραπέμποντας στην απειλή του οικονομικού χαρατσιού στην ιδιοκτησία μας. Ένας κακομοίρης τραβά και βγάζει έξω από το παντελόνι του τις άδειες τσέπες του. Στο πίσω μέρος του άρματος κάποια δέντρα συμβολίζουν τους πυλώνες της ΔΕΗ.

Τα παραπάνω άρματα έχουν κατασκευαστεί από τους δημιουργούς τους από φελιζόλ και πολυεστέρα.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ντζουμάνης στα δυο δικά του φετινά άρματα χρησιμοποιεί κοτετσόσυρμα και χαρτί, συνεχίζοντας μια πρωτότυπη, σύγχρονη τεχνική που εγκαινίασε για πρώτη φορά πέρυσι.

Στην «Τούρτα των προβλημάτων» ο Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς βάζει το κερασάκι στην τούρτα. Το κερασάκι είναι ένα απορριμματοφόρο. Κάποια χέρια τον χειροκροτούν για την κίνησή του αυτή, ενώ σαν παραστάτες στο …τελετουργικό ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρών «Καρναβάλι Πάτρας» Χάρης Καρκούλιας και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Αθηνά Πατρώνη. Η σύνθεση σε αυτή την πατρινή καρναβαλική εκδοχή ολοκληρώνεται με το Φάρο, σπίτια, αυτοκίνητα, ταμπέλες και κάποιους …κάδους απορριμμάτων, που παραπέμπουν στην πόλη.

Στο «Greek Σουβλάκι» ο Δημήτρης Ντζουμάνης βάζει τη Μέρκελ να κυλά το αναπηρικό καροτσάκι με τον Σόιμπλε, ο οποίος στο δεξί του χέρι κρατά ένα σουβλάκι που αποτελείται από τα τρία κεφάλια (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) της ντόπιας τρόικας. Το σουβλάκι είναι φορτωμένο στην πλάτη του φουκαρά Έλληνα. Ο Σόιμπλε τρακάρει πάνω σε ένα κιονόκρανο, λείψανο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Το καρότσι έχει σηκωθεί χάνοντας την «ακριβή» ισορροπία του. Στο πίσω μέρος του άρματος ένας αρχαιοελληνικός ναός συνδυάζει το παλιό και το νέο. Η κατασκευή του άρματος ολοκληρώνεται με φωτοσωλήνες που θα φωτιστούν κατάλληλα εκπέμποντας τη φαντασμαγορική ατμόσφαιρα στις νυχτερινές παρελάσεις.

Τόσο η τούρτα όσο και το σουβλάκι του Δημήτρη Ντζουμάνη σημειολογικά παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού σε καιρούς χαλεπούς η… μάσα έχει την τιμητική της.

Ωστόσο οι περιγραφές και τα λόγια απέχουν κατά πολύ από το καρναβαλικό όνειρο. Η συναρπαστική συνέχεια στους δρόμους της Πάτρας…
patrastimes.gr
Keywords
πατρα, φαντασια, χαρατσι δεη, πατρινο καρναβαλι 2011, μερκελ, δεη, ελλαδα, τροικα, εμφάνιση, μπλε, κυπρος, γαλλια, τραπεζες, καρναβαλι, δηπεθε, greek, σόιμπλε, σαμαρας, βενιζελος, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, αθηνα, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αλλαγη ωρας 2013, χαρατσι, παρελαση, χωρες, αυτοκινητα, εδρα, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, μαλτα, μυρμηγκια, ονειρο, χρωματα, ωρα, ελεος, ατμοσφαιρα, αυρα, γυαλια, γλεντι, δεντρα, δηπεθε, δηπεθε πατρας, δοντια, εθιμο, ευρω, εμπνευση, εμφάνιση, ετοιμο, εναυσμα, ευρωπη, ζωη, ειδος, υφος, εικονα, ισορροπια, κινηση, κλιμακα, κλιμα, χτυπα, λεπτομερειες, λιβανης, λιβανη, λειψανο, λογια, μακρια, ματια, μπλε, μορφη, μυτη, νερο, υπογραφη, πορτογαλια, πυρετος, σαββατο, σιδερο, συνεχεια, σόιμπλε, σουβλακι, σπιτια, ταυτοτητα, τμημα, τουρτα, τρια, φαυλοτητα, φελιζολ, φορα, χερι, χρωμα, δημητρης, γιορτη, κολαζ, κυριακη, ναος, ουρα, ποντικια, τραπεζα, ξεπλυμα, χερια
Τυχαία Θέματα