ΠΑΣΕΓΕΣ: "Βόμβα" στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος από την έλλειψη ρευστότητας

Χρονιά με αρνητικό πρόσημο προμηνύουν ότι θα είναι το 2013 τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος. Σύμφωνα με αυτά, η η συνολική ποσότητα αναμένεται μειωμένη, σε σχέση με... το 2012.

Η στενωπός της έλλειψης ρευστότητας λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές ενισχύσεων από το κράτος, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η εξισωτική αποζημίωση και ο καταιγισμός φόρων για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους κι όχι μόνο τους κτηνοτρόφους, δύσκολα δεν θα έχει επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή. Ανησυχίες για το θέμα έχουν
εκφράσει κατά καιρούς οι παραγωγοί γάλακτος και οι φορείς τους (ΣΕΚ), ζητώντας πιο γρήγορες διαδικασίες, ωστόσο μέχρι τώρα δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα οι ανησυχίες τους –δυστυχώς- να επιβεβαιώνονται.

Επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, τα οποία για το 2013 και μέχρι το μήνα Μάιο, αποτυπώνουν σημαντική κάμψη ανά μήνα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα χρονικά σημεία, πέρσι. Χειρότερος μήνας, ο Μάιος, καθώς παραδόθηκαν πάνω από 8 χιλιάδες τόνοι αγελαδινού λιγότεροι, σε σχέση με τον Μάη το 2012, ενώ και ο Απρίλιος, μόνο καλός μήνας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα στοιχεία αν μη τι άλλο είναι ανησυχητικά και πρέπει να προβληματίσουν όσους ενδιαφέρονται για τον πρωτογενή τομέα και τον προτάσσουν ως «μπροστάρη» για έξοδο από την κρίση, όπως συνηθίζουν να λένε.

Προβλήματα και με τις πληρωμές
Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν μέσα σ’ ένα τοπίο καθαρά αρνητικό για τους κτηνοτρόφους όσον αφορά και στις πληρωμές για το προϊόν τους, αφού μεγάλη μερίδα είτε παραμένει απλήρωτη για αρκετούς μήνες, είτε καθυστερεί να εισπράξει όσα δικαιούται.

Οι δυσκολίες αυτές επέδρασαν με το χειρότερο τρόπο και στην αγορά των ζωοτροφών και των κτηνοτροφικών φυτών, φέρνοντας με τη σειρά σε δύσκολη κατάσταση και τους αγρότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν όσοι καλλιέργησαν τριφύλλι (μηδική) εφέτος.

Η συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, «νέκρωσε» το 2013. Ιδίως σε περιοχές που επηρεάστηκαν από τη στάση πληρωμών της Δωδώνης και την αδυναμία των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων να αγοράσουν ζωοτροφές, επισημαίνουν στο paseges.gr άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά, «δεν κουνιέται φύλλο». Χαραμάδα αισιοδοξίας φέρνουν οι τελευταίες πληρωμές εκ μέρους της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα.

Η όλη αυτή αυτή κατάσταση που περιγράψαμε ασφαλώς δημιουργεί καθεστώς πίεσης για ένα σημαντικό μέρους του κτηνοτροφικού κόσμου, που αναγκάζεται να υποσιτίζει τα ζώα του, με αποτέλεσμα κι αυτά με τη σειρά τους, να μη μπορούν να αποδώσουν.
paseges.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα