«Παρασκήνιο» για τη λίστα με τους πρώτους 2.000 δημόσιους υπαλλήλους που απολύονται

«Δύσκολη» αποδεικνύεται η κατάρτιση της λίστας με τους 2.000 δημόσιους υπαλλήλους που θα απολυθούν έπειτα από την κατάργηση ή συγχώνευση των δημοσίων οργανισμών και φορέων. Παράλληλα, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται... και στη διαδικασία μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο η κυβέρνηση, οι πρώτες 2.000 απολύσεις από το δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο, το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από την κατάρτιση της λίστας είναι έντονο, παρά την εντολή που έχει δώσει ο κ. Σαμαράς ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το ποιοι θα παραμείνουν στο δημόσιο θα εξαρτηθεί από τα προσόντα του καθενός, καθώς η χρονική πίεση της τρόικας φαίνεται πως βάζει στον πάγο τη διαδικασία αξιολόγησης. Έτσι, η κυβέρνηση ενδέχεται να επιστρατεύσει οριζόντια κριτήρια για να επιλέξει το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου στο οποίο θα αποτυπώνονται οι τυπικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι της κεντρικής κυβέρνησης για να καλύψουν τις μειωμένες θέσεις όπως αυτές προέκυψαν με βάση τα νέα οργανογράμματα.

Αυτή η απόφαση φέρεται να ελήφθη στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για τα φλέγοντα θέματα του δημόσιου τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη και του γενικού γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Στο νομοσχέδιο θα συγκεκριμενοποιούνται τα τυπικά προσόντα τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (όπως για παράδειγμα τα πτυχία, οι ξένες γλώσσες και η προϋπηρεσία) που θα κληθούν τελικά να καλύψουν τις νέες... τσεκουρωμένες θέσεις στη γενική κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα κριτήρια, που δεν θα αφορούν την αξιολόγηση των ικανοτήτων, θα εφαρμοστούν προς το παρόν στο προσωπικό, το οποίο σήμερα απασχολείται στις υπηρεσίες των υπουργείων. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό (ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά) να πιάσουν και τους εργαζομένους στους φορείς του δημοσίου κάτω από τη γενική κυβέρνηση.

Η λίστα με τους φορείς
Επίσης, σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στα χέρια του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, η λίστα με τους φορείς και οργανισμούς που εποπτεύουν τα υπουργεία και οι προτάσεις για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη λίστα των υπό κατάργηση οργανισμών δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο ηχηρό όνομα. Γι' αυτό τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει τουλάχιστον ένας φορέας-οργανισμός που θα κάνει αίσθηση.
Επίσης, η Επιτροπή υπό τον κ. Σταμάτη εξετάζει ακόμη και περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση με σκοπό να μειωθεί το προσωπικό μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων.

Οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα, έπειτα και από την επιστροφή του κ, Σαμαρά από την Κίνα, καθώς θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα. Στη σύσκεψη αυτή αναμένεται να δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» για το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και το οποίο θα προβλέπει ότι όσοι υπάλληλοι εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με σύμβαση αορίστου χρόνου και οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται, θα απολύονται αυτόματα.

Καθυστερήσεις στις μετατάξεις

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται, όμως, και στις μετατάξεις υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους. Συγκεκριμένα, περίπου 20 μέρες έπειτα από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για τη διάθεση των υπαλλήλων και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη μετακίνησή τους και την ανάληψη καθηκόντων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ενημερώσει ότι επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης (πράξη μετάταξης) «με στόχο οι υπό μετακίνηση υπάλληλοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις νέες τους θέσεις στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».
Τα οριστικά αποτελέσματα για την κινητικότητα των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών ειδικοτήτων είχαν αναρτηθεί στις 29 Απριλίου 2013 στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Οι πίνακες με τις θέσεις στις οποίες μετακινούνται απεστάλησαν τότε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου ο υπουργός να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξης. Ωστόσο, πέρασαν ήδη 15 ημέρες και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση του ΦΕΚ ώστε οι μεταταγέντες να πάρουν το δρόμο για την ανάληψη υπηρεσίας στις νέες θέσεις.eklogika.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα