Οι τέσσερις ενστάσεις της ΝΔ στις υπό συζήτηση φορολογικές διατάξεις

“Οι φορολογικές διατάξεις που ενσωματώνονται στο παρόν πολυνομοσχέδιο, εξακολουθούν - όπως και στους προηγούμενους 14 φορολογικούς νόμους- να είναι πρόχειρες και αποσπασματικές”, επισημαίνει η ΝΔ με αναλυτική ανακοίνωση του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας βουλευτή Κυκλάδων... κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος επισημαίνει ότι οι διατάξεις για την φορολογία που έχουν τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση.
“Δεν απαντούν στις σημερινές οικονομικές προκλήσεις, καθώς και στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Είναι χαμηλών προσδοκιών και μειωμένης αποτελεσματικότητας.
Είναι ασύνδετες μεταξύ τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούν να μπαλώσουν ή ακόμη και να διορθώσουν πρόσφατα ψηφισμένες φορολογικές διατάξεις”.

“Για τη Ν.Δ., παραμένει η ανάγκη δημιουργίας ενός δίκαιου, αποτελεσματικού, απλού, σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην Επανεκκίνηση της οικονομίας. Ως εκ τούτου, η Ν.Δ. θα συνεχίσει με την ίδια υπεύθυνη και εποικοδομητική πολιτική συμπεριφορά, να αντιμετωπίζει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Υπέρτατη προτεραιότητα για τη Ν.Δ., είναι να σταθούν όρθιοι η Ελλάδα και οι Έλληνες, μέχρι να ξεπεράσουμε τις μεγάλες και πρωτοφανείς σε μέγεθος και ένταση οικονομικές δυσκολίες.

Στόχος μας,σημειώνει ο κ. Βρούτσης -είναι να συμβάλλουμε δημιουργικά και να γίνουμε χρήσιμοι με τις προτάσεις μας, κάτι που θα κάνουμε και στο παρόν νομοσχέδιο, ξεπερνώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται να συμφωνήσουμε σε επιβλαβείς, αναποτελεσματικές και πρόχειρες διατάξεις.

Συγκεκριμένα:

1.Θεωρούμε ότι αποτελεί πρόκληση και αποσπασματική αντιμετώπιση η διάταξη που αφορά στη μείωση των προστίμων στις ενδο-ομιλικές συναλλαγές. Σε μια χρονική συγκυρία, που η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα, χάνονται πολύτιμοι και απαραίτητοι πόροι από τα δημόσια έσοδα εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι γνωστό ότι με τη διαδικασία των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, δίνεται η δυνατότητα υπερτιμολογήσεων -μεταξύ επιχειρήσεων του ιδίου ομίλου - με αποτέλεσμα να μεταφέρονται έσοδα που αποκτώνται στην Ελλάδα σε άλλες χώρες του εξωτερικού, λόγω ευνοϊκότερης φορολογικής αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση, είχε στα χέρια της σχετικούς νόμους για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου από το 2008 και 2009. Και δυστυχώς δεν τους αξιοποίησε. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει δεκτός ο αποσπασματικός και πρόχειρος τρόπος με τον οποίο νομοθετεί ο υπουργός, καθώς προβαίνει μόνο στη μείωση των προστίμων και δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα. Πέρα από αναγκαιότητα εξορθολογισμού των προστίμων, πιο αναγκαία καθίσταται η συνολική διευθέτηση και λύση του προβλήματος που προκύπτει από τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

2.Με ένα γενικό, αόριστο και πρόχειρο τρόπο ο υπουργός εισάγει προς ψήφιση φορολογική διάταξη βάσει τ
Keywords
Τυχαία Θέματα