Οι λόγοι που έχουν ανακόψει τις κινήσεις των ξένων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στάση αναμονής με μετρημένες και πολύ ήπιες κινήσεις καταγράφεται και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο...
εξακολουθεί να παραμένει όλο το τελευταίο διάστημα σ’ ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης, ενώ έχουν μειωθεί κατακόρυφα και οι πρωτοβουλίες των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Παρ’ ότι η εβδομάδα αυτή δεν στερείται εγχώριων εξελίξεων, όπως οι ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων από πολλές εταιρείες, η χθεσινή 12μηνη έκδοση με την άντληση 813 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,25%, ενώ αύριο έχουμε τριπλή λήξη παραγώγων και την αναδιάρθρωση
των διεθνών δεικτών FTSE, εντούτοις, οι επενδυτές φαίνεται πως εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα.

Εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα όπως αυτή επιβάλλεται από την έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου, τα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα με την Τουρκία, αλλά και τις επιπτώσεις από τον όψιμο εμπορικό πόλεμο Ευρώπης και Αμερικής.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να έχει χάσει τον εστιασμό της στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και στην πλήρωση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που καθρεφτίζεται στην αγορά όλο το τελευταίο διάστημα.

Από την ημέρα του συλλαλητηρίου και εντεύθεν, οι σπασμωδικές κινήσεις με τη Novartis άλλαξαν εντελώς την ατζέντα, φέρνοντας την πολιτική «τοξίνη» στην καθημερινότητα, κάτι που λειτουργεί απολύτως αρνητικά στην επενδυτική κοινότητα. Μετά ήρθε το μεγάλο θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ενώ πρόσφατα ήρθε να «κουμπώσει» ο βραχνάς με τα έκτροπα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, όχι μόνο κωλυσιεργούν την όποια προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και επίσπευσης των υπογεγραμμένων υποχρεώσεων στο πρόγραμμα, αλλά έχουν αλλάξει εντελώς την καθημερινή ατζέντα της κυβέρνησης.

Το χρηματιστήριο λοιπόν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προεξοφλεί και να καθρεφτίζει καταστάσεις και εξελίξεις στην οικονομία, στην πολιτική και στις επενδύσεις. Πάντως, είναι παρήγορο ότι αυτή την εβδομάδα μειώθηκε μερικώς το συστημικό ρίσκο, καθώς υπήρξε σημαντική αποφόρτιση στην αγορά ομολόγων, που είχαν κάνει ράλι ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες.

Κίνηση μεταξύ 800 και 835 μονάδων όλο το τελευταίο διάστημα

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο σ’ ένα στενό εύρος διακύμανσης 30-35 μονάδων, ήτοι μεταξύ των 800 και 835 μονάδων, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει επ’ ουδενί από αυτή τη ζώνη. Όσο δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στην αγορά, τόσο θα ανακυκλώνονται τα ίδια, οπότε κανένα momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί.

Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης ο «καθαρός» τζίρος (χωρίς τα πακέτα) ήταν μόλις στα 46,61 εκατ. ευρώ, άρα χαμηλότερα και από τους μέσους τζίρους όλων των τελευταίων εβδομάδων, ενώ χθες Τετάρτη υπήρξε νέα υποχώρηση συναλλαγών που κατήλθαν στα 41,84 εκατ. ευρώ (με τα 2 εκατ. σε πακέτα), παραπέμποντας σε μήνες απαξίωσης, όπως ο Οκτώβριος και ο Αύγουστος του 2017!

Παράλληλα, ο όγκος κατήλθε μόλις στα 25,54 εκατ. τεμάχια και ήταν ο 3ος μικρότερος του 2018 και από τους μικρότερους όλων των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώνοντας όλα τα παραπάνω.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα διαπραγματεύεται στις 822 μονάδες με οριακή πτώση 0,11%, εν μέσω διαρκών εναλλαγών στα πρόσημα. Πάντως, το θετικό είναι ότι τουλάχιστον προς το παρόν, η αγορά δείχνει να κρατά τη ζώνη των 820 – 825 μονάδων και ασφαλώς το ζητούμενο είναι να μην… κρεμάσει εκ νέου προς τη ζώνη των 810-800 μονάδων.

Ο ρυθμός στο τζίρο είναι περαιτέρω μειωμένος σήμερα, καθώς διαμορφώνεται μόλις στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ και οι όγκοι στο χώρο του FTSE 25 παραπέμπουν σε συνεδριάσεις Αυγούστου και εορταστικής ραστώνης.

Η εικόνα στον Large Cap είναι μεικτή, χωρίς ακρότητες ή ρηξικέλευθες κινήσεις. Άνοδο άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως Εθνική, ΔΕΗ και Σαράντης, ενώ μικρότερα κέρδη σημειώνουν οι Coca Cola HBC, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και Πειραιώς.

Πτωτικά κινούνται μετοχές όπως Jumbo, Alpha Bank, Aegean Airlines, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie και ΓΕΚ Τέρνα. Μεικτές τάσεις και στο χώρο του Mid Cap με επίσης μειωμένους όγκους, ενώ ανοδικά κινούνται οι JandP Άβαξ, MIG, Υγεία, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας και Πλαίσιο.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές όπως Κρέτα Φαρμ, Δρομέας, Κέκροψ, Παπουτσάνης, Attica Συμμετοχών, Profile, ΕΚΤΕΡ και Ολυμπιακή Τεχνική. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χ Α,ch a