Ο πιστολέρο ΕΟΠΥΥ

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Τελικά Συνέλληνες, έχασα και εγώ το λογαριασμό του αριθμού των χρονογραφημάτων μου για τον «ΑΜΑΡΤΩΛΟ Ε.Ο.Π.Υ.Υ», τον... (κατά τα άλλα) Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, (το ξαναείπα, από τίτλους σε αυτή τη χώρα καλά πάμε, αλλά άλλο οι τίτλοι, άλλο η πραγματικότητα), και το ΘΕΜΑ είναι ανεξάντλητο, αφού ΟΛΟΙ μέχρι και σήμερα που είναι «αρμόδιοι» είναι ποιο ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ.

Οι…. «παλιοί», έβαλαν υπογραφές που τον καταχρέωσαν, οι «νέοι» συνεχίζουν
τις παλιές τακτικές, και το αποτέλεσμα;

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ να χρωστά ΠΑΝΤΟΥ, και φυσικά, αυτά που χρωστά, ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ, με τις όποιες συνέπειες επιφέρει η …. «πιστολιά» αυτή για την υγεία της χώρας.

Διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ, το οποίο μάλιστα δικαιώνει ΟΛΑ αυτά που κατά καιρούς έγραψα για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και τους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ «ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ» ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Διαβάστε και εσείς Συνέλληνες, και μετά, πηγαίνετε να ανάψετε ένα κεράκι να μας φυλαει ο Μεγαλοδύναμος, μην τυχόν και αρρωστήσουμε.

«Χρηματοδοτικός μεσαίωνας στα νοσοκομεία!

Μία από τα ίδια και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει καμία απολύτως πολιτική εξυγίανσης των νοσοκομείων κι έτσι μοιραία ήρθε πρόσφατα να «σβήσει» οφειλές 4,5 δις ευρώ του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία. Τα ίδια έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βυθίζοντας το ΕΣΥ σε ένα χρηματοδοτικό μεσαίωνα…

Το ισχύον καθεστώς αποζημίωσης των νοσοκομείων είναι για να παίρνει κανείς ψυχοφάρμακα. Τυπικά, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εφαρμόζουν από τα τέλη του 2011, τα λεγόμενα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια). Πρόκειται για ένα σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και των ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ.

Προσέξτε τώρα: Στο δημόσιο τομέα, τα ΚΕΝ αφορούν στο δημόσιο τομέα μόνο το λειτουργικό κόστος, δηλαδή, εξαιρείται η μισθοδοσία του προσωπικού. Από την άλλη, τα ίδια ΚΕΝ και μάλιστα με έκπτωση 10% ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και συμπεριλαμβάνει τα πάντα…

Όλα αυτά στα χαρτιά. Στην πράξη, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν πάψει να εφαρμόζουν τα ΚΕΝ, αφού έτσι και αλλιώς δεν αποστέλλουν νοσήλια στον ΕΟΠΥΥ, αφού έτσι αλλιώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του! Και αφού δεν πληρώνει, δεν ελέγχει τι και γιατί χρεώνουν τα νοσοκομεία.

Ανοίγω εδώ μία παρένθεση: Μία εύλογη απορία της τρόικας για τον ΕΟΠΥΥ τόσα χρόνια είναι το εξής: Αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει χρήματα για να αποζημιώνει το δημόσιο τομέα, γιατί ξοδεύει χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα; Αφελείς απορίες των τροϊκανών…

Κλείνω την παρένθεση. Κάτι πήγε να γίνει τα έτη 2012 και 2013. Όλα σχεδόν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υποχρεώθηκαν από το μνημόνιο να δημοσιεύσουν ισολογισμούς. Προσέλαβαν ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες και κουτσά στραβά, κύλισε το νερό στο αυλάκι.

Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλά νοσοκομεία έγινε καταστρατήγηση των ΚΕΝ. Δηλαδή, τα νοσοκομεία χρέωναν ακριβά ΚΕΝ σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ισοσκελίσουν δαπάνες με απαιτήσεις! Αν ποτέ γίνει αναδρομικός έλεγχος στα ΚΕΝ που έχουν χρεωθεί, θα πέσει κλάμα…

Λίγο έλειψε μάλιστα να γίνει. Το 2013, επί Άδωνι, όταν ξεκίνησε ο έλεγχος των ιδιωτικών κλινικών από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, μπήκε στο μνημόνιο ρύθμιση, η οποία προέβλεπε πως από την 1-1-2015 θα ξεκινούσε και αναδρομικός έλεγχος για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το έργο ουδέποτε ξεκίνησε, ενώ το μέτρο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στο νέο μνημόνιο…

Παρά τα όσα νομίζουν, το μείζον πρόβλημα του ΕΣΥ, δεν είναι ότι λαμβάνει λίγους πόρους. Το θέμα είναι ότι, ουδείς σήμερα, ούτε στο υπουργείο Υγείας ούτε στο Οικονομικών, είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο είναι το κόστος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Και αν για τα χρήματα, που ξοδεύονται, παράγονται ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών…

Π.χ. δεν ξέρουμε πόσο μας στοιχίζει μία επέμβαση χολοκυστεκτομής στον Ευαγγελισμό και αν είναι πιο ακριβή, σε σχέση με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Και βέβαια, εφόσον δεν γνωρίζουμε πόσο είναι το κόστος, δεν μπορούμε να πάρουμε και μέτρα για να το περιορίσουμε… Για την ποιότητα ούτε λόγος να γίνεται…

Όλες οι χώρες διεθνώς, αργά ή γρήγορα, υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν νέα συστήματα αποζημίωσης των νοσοκομείων, που ονομάζονται DRG’S. Το νέο μνημόνιο –όπως και τα προηγούμενα – υποχρεώνουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοιο σύστημα το αργότερο μέχρι το 2017. Μάλιστα, το σύστημα πρέπει να συμπεριλάβει και τη μισθοδοσία του προσωπικού…

Το έργο είχε ανατεθεί στην εταιρεία ΕΣΑΝ Α.Ε., που ίδρυσε ο Μάκης Βορίδης, παραμονές των εκλογών του 2014. Εταιρεία που είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Όμως, η εταιρεία δεν καταργήθηκε.

Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στη δημιουργία νέου συστήματος ΚΕΝ. Έλεγα χθες πόσο δίκιο έχει ο Π. Πολάκης ότι το Κράτος χρειάζεται σχέδιο και να κατανέμει κονδύλια με βάση αυτό το σχέδιο. Και να κάνει ελέγχους σε κάθε δημόσια δομή.

Αλήθεια, υπάρχει σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ; Θα γίνει ποτέ έλεγχος σε βάθος στα δημόσια νοσοκομεία; Η’ όταν μιλάμε για πάταξη της διαφθοράς αναφερόμαστε μόνο σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Τονίζω ότι ετησίως ο προϋπολογισμός ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύουν ετησίως περίπου 600.000 ασθενείς!

Από την άλλη, τα δημόσια νοσοκομεία μας στοιχίζουν περίπου 3,5 δις ευρώ το χρόνο (1,5 δις λειτουργικά και 2 δις μισθοδοσία) και νοσηλεύουν περίπου 1.700.000 ασθενείς. Δηλαδή, το ΕΣΥ απορροφά 7 φορές περισσότερους πόρους για να νοσηλεύσει μόλις 3 φορές περισσότερους ασθενείς!

Συνεπώς: Το ΕΣΥ είναι πανάκριβο για αυτά που μας προσφέρει. Και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται για τη διαφάνεια, δεν έχει κάτι απολύτως τίποτε για την εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται !!!

Εδώ θα φανεί αν ο κ. Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της πάταξης της διαφθοράς. Διότι από τη σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία κερδίζουν όχι μόνο κάποιοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και ορισμένοι επιτήδειοι, ιδιώτες προμηθευτές των νοσοκομείων, αλλά και οι «παρατρεχάμενοι» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος…»

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Πως τα βλέπετε τα πράγματα Συνέλληνες; Το ρεπορτάζ είναι πολύ ενδιαφέρον, βέβαια, δεν λέει κάτι καινούργιο, μιλά για καταστάσεις που είναι γνωστές εδώ και χρόνια, μόνο που τα ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.

Να υπενθυμίσω τις δηλώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σχετικά με τις παροχές υγείας σε ασθενείς;

Καλύτερα ΟΧΙ.

Η ουσία Συνέλληνες είναι ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ έριξε την πιστολιά στα Δημόσια Νοσοκομεία, και τα χρωστούμενα του ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ, και ας λένε διάφορα οι «διάφοροι» προσπαθώντας να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Επαναλαμβάνω αυτό που λέω πάντα όταν μιλώ για των ΕΟΠΥΥ και την ΥΓΕΙΑ.

ΟΥΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ.

ΟΥΑΙ…..

Θα επανέλθω.
Keywords
Τυχαία Θέματα