Ο παράγοντας Ζωή - Τι θα συμβεί αν μπλοκάρει τη Bουλή;

Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη βουλή τους νόμους-προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν ως την Τετάρτη... Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία.
Πρόταση μομφής
Υπάρχει όμως και το ισχυρό ενδεχόμενο η κυρία Κωνσταντοπούλου να αγνοήσει την πρόταση του πρωθυπουργού. Εξάλλου έχει διαρρεύσει μέσω κύκλων
της ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ούτε αν της ζητηθεί.
Τότε, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση μομφής απο την αντιπολίτευση την οποία όμως θα πρέπει να στηρίξουν και βουλευτές της συμπολίτευσης.Σύμφωνα με το άρθρο 150 του Κανονισμού της βουλής η πρόταση πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές και υποβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας ώστε να συζητηθεί σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ. Να σημειωθεί ότι για την τρέχουσα εβδομάδα η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της ολομέλειας. H συζήτηση της πρότασης μομφής ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση με ονομαστική ψηφοφορία και γίνεται δεκτή εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την στηρίξουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα δεδομένα και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς την πρόταση μομφής θα στηρίξουν σίγουρα οι 107 βουλευτές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, άρα απαιτούνται τουλάχιστον 44 βουλευτές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν αυτοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης ζήτησαν ήδη με έμμεσο τρόπο από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να αποχωρήσει.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι κατά της πρότασης μομφής θα τοποθετηθούν σίγουρα οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενδεχομένως οι 13 των ΑΝΕΛ και η Ραχήλ Μακρή.
Τι θα συμβεί αν η Ζωή αρνηθεί να φέρει τους νόμους
Πάντως, τις τελευταίες ώρες έχει αρχίζει να κυκλοφορεί και το ακραίο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η κυρία Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει «πραξικόπημα» εμποδίζοντας την εισαγωγή του νομοσχεδίου με τα μέτρα στην Ολομέλεια και την ψήφισή του εως την Τετάρτη. Εξάλλου δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρει ρητά ότι ο Πρόεδρος της βουλής υποχρεούται να εισάγει τα νομοσχέδια που δέχεται από την κυβέρνηση προς επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και προς την Ολομέλεια ούτε διάταξη που του δίνει το δικαίωμα απόρριψης νομοσχεδίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα