Ο αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας. Σε ποιές καταστάσεις γίνεται ορμονολογικός έλεγχος;

της Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος

Τι συμβαινει κατα τον αναπαραγωγικο κυκλο της γυναικας;

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διεξάγει ποικίλες λειτουργίες όπως η παραγωγή ωαρίων, η σύλληψη και η παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τον αναπαραγωγικό κύκλο.
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης το αναπαραγωγικό σύστημα σταδιακά σταματά να παράγει τις απαραίτητες ορμόνες για τη σωστή διεξαγωγή του αναπαραγωγικού κύκλου.

Οι γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία
βιώνουν κύκλους ορμονικής δραστηριότητας που επαναλαμβάνονται σε διάστημα ενός μηνός. Με κάθε κύκλο το γυναικείο σώμα προετοιμάζεται για μία πιθανή εγκυμοσύνη.

Ο συνήθης έμμηνος κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες και χωρίζεται σε τρεις φάσεις: την ωοθυλακική φάση, την ωορρηκτική φάση και την ωχρινική φάση.

Ανάμεσα στις βασικές ορμόνες (χημικές ουσίες που διεγείρουν ή ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των κυττάρων ή των οργάνων) που εμπλέκονται στον έμμηνο κύκλο είναι: η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) τα οιστρογόνα (όπως η οιστραδιόλη) και η προγεστερόνη.

ΩΟΘΥΛΑΚΙΚΗ ΦΑΣΗ

Η φάση αυτή ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου. Κατά την ωοθυλακική φάση συμβαίνουν τα ακόλουθα:

· Οι ορμόνες FSH και LH απελευθερώνονται από την υπόφυση του εγκεφάλου και μέσω του αίματος φτάνουν στις ωοθήκες.

· Φτάνοντας στον προορισμό τους η FSH και η LH διεγείρουν την ανάπτυξη 15 με 20 ωαρίων από τις ωοθήκες, το καθένα στο δικό του «κέλυφος» που ονομάζεται ωοθυλάκιο.

· Η FSH και η LH επίσης πυροδοτούν μία αύξηση της παραγωγής των οιστρογόνων

· Καθώς τα οιστρογόνα αυξάνονται, ακριβώς όπως ένας διακόπτης, διακόπτουν την παραγωγή της FSH. Αυτή η προσεκτική ορμονική ισορροπία επιτρέπει στο σώμα να περιορίζει των αριθμό των ωοθυλακίων που ωριμάζουν.

· Καθώς η ωοθυλακική φάση εξελίσσεται, ένα από τα ωοθυλάκια σε μία από τις ωοθήκες επικρατεί και συνεχίζει να ωριμάζει. Αυτό το κυρίαρχο ωοθυλάκιο καταστέλλει τα υπόλοιπα ωοθυλάκια της ομάδας τα οποία σταματούν να αναπτύσσονται και πεθαίνουν. Το επικρατές ωοθυλάκιο συνεχίζει να παράγει οιστρογόνα.

ΩΟΡΡΗΚΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Η ωορρηκτική φάση, ή αλλιώς ωορρηξία, ξεκινά περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξη της ωοθυλακικής φάσης. Η ωορρηκτική φάση βρίσκεται στο μέσο του κύκλου με την επόμενη περίοδο να ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες μετά. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής συμβαίνουν τα ακόλουθα:

· Η αύξηση στα επίπεδα οιστρογόνων που εκκρίνονται από το επικρατές ωοθυλάκιο πυροδοτεί μία αύξηση της παραγωγής LH από τον εγκέφαλο.

· Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη.

· Καθώς το ωάριο απελευθερώνεται (μία διαδικασία που ονομάζεται ωορρηξία) παγιδεύεται από προεξοχές που βρίσκονται στην άκρη της σάλπιγγας και μεταφέρεται μέσα στη σάλπιγγα.

· Επίσης κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής αυξάνεται η ποσότητα
Keywords
Αναζητήσεις
κυριαρχο ωοθυλακιο, εμμηνόπαυση. κόλλησε.η.ζυγαριά
Τυχαία Θέματα