Νόστιμο παστίτσιο με λαχανικά και χειροποίητη μπεσαμέλ

Ετοιμάσου να δοκιμάσεις το πιο νόστιμο παστίτσιο με λαχανικά και μία...
πεντανόστιμη χειροποίητη μπεσαμέλ για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.

Το αγαπημένο μας παστίτσιο σε μία διαφορετική εκδοχή που θα τρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ήταν μία έμπνευση της στιγμής που την αποκόμισα από τη μητέρα μου καθώς έφτιαχνε το γνωστό σε όλους μας κλασικό παστίτσιο με κιμά. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία ιδέα να δοκιμάσω μία πιο υγιεινή ιδέα και να τη συνδυάσω με το αγαπημένο φαγητό κάθε Ελληνικής οικογένειας.

Τι θα χρειαστείς για το παστίτσιο με λαχανικά:

Μία συσκευασία
μακαρόνια της επιλογής σου (εκτός από χοντρά μακαρόνια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πένες, κοφτό μακαρονάκι αλλά και ότι άλλο ζυμαρικό θες).
1 κονσέρβα μανιτάρια ή φρέσκα μανιτάρια της επιλογής σου
3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα
3 σκελίδες σκόρδο
2 ξερά κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κολοκυθάκια
2 καρότα σε κομματάκια
1 πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη

Τι θα χρειαστείς για τη μπεσαμέλ:
150 γραμμάρια βούτυρο
2 κρόκους αυγών
1 λίτρο φρέσκο γάλα
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
Μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα
100 γραμμάρια κίτρινο τυρί

Διαδικασία
Αρχίζουμε βάζοντας νερό μέχρι τη μέση μίας κατσαρόλας για να βράσουμε τα μακαρόνια μας. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά, αναλόγως πόσο μαλακά τα θέλουμε. Μόλις γίνουν τα μακαρόνια τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.

Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας. Μόλις περάσουν 4-5 λεπτά, κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια και τα φρέσκα μανιτάρια. Αν έχετε μανιτάρια κονσέρβας, απλά σουρώστε τα. Κόβουμε και τα καρότα μας και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι για να ψηθούν καλά.

Τα λαχανικά μας είναι έτοιμα μόλις πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τέλος, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τότε προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη ντομάτα να βράσει μαζί με το μείγμα των λαχανικών για 10-15 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα μας, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ μας.

Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και μετά ρίχνουμε μέσα το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μέχρι να πήξει το μείγμα και τέλος τους κρόκους των αυγών. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη κανέλα και τέλος τα υπόλοιπα μακαρόνια μας και τη μπεσαμέλ μας. Αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε από πάνω από το παστίτσιο μας και άλλο κίτρινο τυρί.

Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο. Το παστίτσιο λαχανικών μας είναι έτοιμο.

Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις ότι λαχανικά εσύ επιθυμείς και να δημιουργήσεις το παστίτσιο των ονείρων σου.
- Μία καλή εναλλακτική, είναι να ανακατέψεις τη σάλτσα μαζί με τα μακαρόνια και να τα απλώσεις στο ταψί όλα μαζί και από πάνω να βάλεις τη μπεσαμέλ μας.
- Αν θέλεις μία πιο vegan πινελιά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα σόγιας ή καρύδας, όπως επίσης και να μην προσθέσεις αυγά. Επίσης, αντί για βούτυρο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο. Τέλος, υπάρχουν πολλά vegan τυριά σε διάφορα καταστήματα. (Δες εδώ περισσότερες vegan επιλογές).
- Μπορείς να συνοδεύσεις το πιάτο σου με την αγαπημένη σου σαλάτα αλλά και με κάποια σος γιαουρτιού.
- Αν δεν σου αρέσει ο πελτές ντομάτας, μπορείς να τον αντικαταστήσεις με φρέσκες ντομάτες που θα τρίψεις στον τρίφτη σου ή θα τις λιώσεις στο μπλέντερ.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νόστιμο,nostimo