Μειώνονται οι κοινοτικοί πόροι για την Ελλάδα

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Γ. Προβόπουλος...
Την προειδοποίηση ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020 θα χρηματοδοτηθεί με λιγότερους κοινοτικούς πόρους απηύθυνε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ
και η Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα τις πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Προβόπουλος τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη με πολιτικές που θα διευκολύνουν τις αλλαγές και θα προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής στοχεύει στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην ανασύνταξη του παραγωγικού δυναμικού πάνω σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Όπως είπε κύριο χαρακτηριστικό αυτού του προτύπου είναι η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και η μετατόπιση πόρων από την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που προορίζονται αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά, στην παραγωγή ανταγωνιστικών, διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.

«Για να πετύχουμε όμως σ' αυτή την προσπάθεια μετασχηματισμού της οικονομίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η μακρόπνοη, ιστορικά αναγκαία αλλαγή είναι αποκλειστικά δικό μας έργο.

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές που εντάσσονται σ' αυτή την κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υποκαθιστά τη δική μας μείζονα εθνική ευθύνη να προχωρήσουμε σ' ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη με πολιτικές που θα διευκολύνουν τις αλλαγές και θα προωθούν την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

Ο Δοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προσέθεσε ότι το ΕΣΠΑ και κοινοτικοί πόροι θα λειτουργούσαν πράγματι ως ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, αν εντάσσονταν δημιουργικά σ' αυτό το ευρύτερο σχέδιο.

Ανάφερε δε πως μέχρι σήμερα οι κοινοτικοί πόροι είχαν μεν θετική συνεισφορά, πλην όμως η συγκεκριμένη κατανομή τους δεν απέτρεψε την αναπαραγωγή ενός στρεβλού προτύπου, το οποίο τελικά οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε ότι σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, οι μεταβιβάσεις πόρων προς την Ελλάδα θα περιοριστούν.

Δεδομένου ότι η πολιτική συνοχής θα επικεντρωθεί στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία 12 έως 13 δισ. ευρώ έναντι 20,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013. Παράλληλα, λόγω της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των πόρων της κατηγορίας αυτής.

e-volos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα