Λουκέτο σε 80 ξενοδοχεία το 2011 λόγω της κρίσης

Την πόρτα των ξενοδοχείων χτύπησε για τα καλά η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Με βάση έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και...
Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το 2011 έβαλαν λουκέτο πανελλαδικά τουλάχιστον 80 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ τα δωμάτια που αφαιρέθηκαν από το συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό ανέρχονται σε 1500.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, σε σημερινή συνέντευξη τύπου, οι ξενοδοχειακές μονάδες
που έκλεισαν είναι μικρές μονάδες που επλήγησαν από το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, καθώς ήταν δυσβάστακτο το κόστος για αυτές.

Μάλιστα, ο κ. Τσακίρης εκτίμησε ότι αναμένεται «κύμα λουκέτων» στα ξενοδοχεία της επικράτειας και συμπλήρωσε ότι εφέτος μόνο στην Αθήνα έχουν ήδη χαθεί περίπου 2000 κρεβάτια.

Μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική ξενοδοχεία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσακίρη είναι και οι ενοικιάσεις αυτόνομων κατοικιών που πραγματοποιούνται από ιδιοκτήτες που δεν είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι λειτουργώντας ουσιαστικά παράνομα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. Ο κ. Τσακίρης εκτιμά ότι περίπου τουλάχιστον 50.000 σπίτια διατίθενται μέσω του Διαδικτύου και ανάφερε χαρακτηριστικά παράδειγμα δικτυακού τόπου με τουλάχιστον 7.000 σπίτια που προσφέρονται για ενοικίαση.

Σε ό,τι αφορά στον κύκλο εργασιών στα ελληνικά ξενοδοχεία εφέτος, αυτός θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2010, σύμφωνα πάντα με το ΙΤΕΠ. Την ίδια στιγμή η μέση πληρότητα στο σύνολο της επικράτειας αυξήθηκε ελαφρά κατά το 2011 με τη μέση πληρότητα να φτάνει στο 48,28% το Μάιο αυξημένη κατά 2% έναντι πέρυσι.

Παράλληλα η μέση πληρότητα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 77,8% ελαφρά χαμηλότερη σε σχέση με 2008-2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ, οι τιμές διάθεσης των δωματίων στα ελληνικά ξενοδοχεία παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες κατά το 2011.

Η μέση σταθμισμένη τιμή διάθεσης των δωματίων στο σύνολο της χώρας εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,78% κατά το Μάιο και αυξημένη κατά 0,74% τον Αύγουστο.
Keywords
Τυχαία Θέματα