Κύπρος: Αδυναμία στη φιλοξενία ανήλικων χρηστών - Δήλωση Κουρσουμπά

Διαφωνίες μεταξύ των αρμοδίων του κράτους εμποδίζουν τη δημιουργία κλειστών δομών για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών, σύμφωνα με...
την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Ερωτηθείσα, στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, σχετικά με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» που αφορά ανήλικη, η Επίτροπος είπε πως δεν σχολιάζει υποθέσεις που έχουν βγει στο προσκήνιο, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίπτωση «που το παιδί είναι εξαιρετικά ευάλωτο αυτή την περίοδο».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση
«έχει φέρει στο προσκήνιο ένα θέμα το οποίο διαχρονικά έχουμε επισημάνει και έχουμε επιμείνει ότι πρέπει να λυθεί: της έλλειψης δομών για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών».

Η Λήδα Κουρσουμπά είπε πως εδώ και πολύ καιρό το Γραφείο της έχει εγείρει το θέμα, έχουν γίνει πλειάδα από εκθέσεις και έχει συζητηθεί σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Έχουμε κάνει εισηγήσεις και ακόμη αδυνατούμε σαν πολιτεία να μπορέσουμε να παρέχουμε εκείνο που πρέπει στους ανήλικους χρήστες κι έχουμε αυτά τα περιστατικά» είπε, προσθέτοντας πως τέτοια περιστατικά υπήρξαν και στο παρελθόν.

«Εμείς έχουμε κάνει εισηγήσεις ότι χρειάζεται να υπάρχει κλειστή δομή, όπου τα παιδιά, στη βάση της προστασίας τους και της διασφάλισης τους συμφέροντός τους, να μπορούν να εισάγονται υποχρεωτικά» σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει ανήλικο άτομο -και στις περισσότερες περιπτώσεις μιλούμε για παιδιά κάτω των 14 ετών- που μπορεί να μείνει και να αντέξει αν δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία του εκεί σε κλειστή δομή».

Ερωτηθείσα που «σκαλώνει» το θέμα, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των αρμόδιων υπευθύνων. «Βασικά είναι η γνώμη των λειτουργών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ότι δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικά και δεν δίνουν καμία λύση και απάντηση σε αυτό. Έχει χρόνια που το συζητούμε, επιμένουμε, οι θέσεις μας είναι εκεί διαχρονικά» τόνισε.

Η Επίτροπος δεν θέλησε να σχολιάσει δεύτερη υπόθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας για φερόμενη απόπειρα φόνου κατά ανηλίκου από συγγενικό του πρόσωπο, σημειώνοντας πως πρόκειται για υπόθεση βίας στην οικογένεια.

Το ΑΣΚ έχει υποβάλει σχεδιασμό για δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας

Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου- ΑΣΚ (Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου- ΑΑΕΚ) έχει υποβάλει το σχετικό σχεδιασμό για τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στην Εθνική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά και αναμένεται η υλοποίηση του με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΣΚ, γίνεται συνεχής προσπάθεια για να καλυφθούν τυχόν κενά και αδυναμίες. Αδυναμία εντοπίζεται, σημειώνεται, στην φιλοξενία/ διαμονή ανήλικων με πρόβλημα χρήσης / κατάχρησης ουσιών εξάρτησης που διαμένουν σε ακατάλληλο περιβάλλον, συνέπεια της αδυναμίας των κηδεμόνων τους να ασκήσουν με επάρκεια των ρόλο τους.

Σημειώνεται ότι την δεδομένη στιγμή στην Κύπρο λειτουργούν δύο εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για ανήλικους Χρήστες, εγκεκριμένα από το ΑΣΚ (ΑΑΕΚ), από τις Υ.ΨΥ, ο «Περσέας» και ο «Προμηθέας».

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ανήλικης η οποία εντοπίστηκε μετά από χρήση παράνομων ουσιών, το ΑΣΚ θα ήθελε να καλέσει όλους να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και προσοχή όταν αναφέρονται στο γεγονός με στόχο να μην προκληθεί περαιτέρω ζημιά στην ανήλικη.

"Αναγνωρίζουμε την ευαισθησία όλων, ειδικότερα όταν μιλούμε για ανήλικα άτομα με πρόβλημα χρήσης. Επιβάλλεται σωστή, τεκμηριωμένη επιστημονικά και κοινωνικά ευαίσθητη επίλυση του προβλήματος, αποφυγή του στιγματισμού των ατόμων, με σεβασμό στα ανθρωπινά δικαιώματα τους. Καλούμε όλους να στηρίξουν την υλοποίηση της πολιτικής αυτής και να ενισχύσουν περαιτέρω τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους μας", προστίθεται.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα