Κοινοτική οδηγία ρίχνει βόμβα σε ούζο, τσικουδιά και τσίπουρο

Δίνει τη δυνατότητα εμφιάλωσης σε τρίτες χώρες με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας...

Από τη Μυτιλήνη, τον Τύρναβο και την Κρήτη, όπου παραδοσιακά εμφιαλώνονται, το ελληνικό τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά πλέον κινδυνεύουν να εξάγονται χύμα και να εμφιαλώνονται στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων,
ο νέος κοινοτικός κανονισμός που βρίσκεται υπό κατάρτιση και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα αποστάγματα με γεωγραφική ένδειξη θα μπορούν να εμφιαλώνονται και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται.

Πλέον, αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ορατός ο κίνδυνος τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά με γεωγραφική ένδειξη, τα οποία αντιστοιχούν στο 70% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων, να εξάγονται χύμα στο εξωτερικό και να εμφιαλώνονται εκεί, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τον αφανισμό πολλών μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, αλλά και την απώλεια άνω των 70% των θέσεων.

Το πρόβλημα αναμένεται να έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, καθώς η συνολική προστιθέμενη αξία του κλάδου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αποτελείται κυρίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 80% δραστηριοποιείται στην ελληνική περιφέρεια.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα