Κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία

Η έκθεση υπενθυμίζει και τις δύο περσινές καταδίκες της χώρας μας για τον βασανισμό μετανάστη και τον αποκλεισμό παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση....

Πέρα από την επισήμανση για εμπλοκή ακροδεξιών συμμοριών στα καταγεγραμμένα κρούσματα ρατσιστικής βίας, στην κατηγορία για τα εγκλήματα μίσους υπάρχουν δύο αναφορές για τη Χρυσή Αυγή.

Η μία αφορά στην έβδομη αναβολή δίκης τριών Ελλήνων, μεταξύ των οποία και μίας υποψήφιας βουλευτού της Χρυσής Αυγής
που κατηγορήθηκαν για τον ξυλοδαρμό τριών Αφγανών και το μαχαίρωμα ενός από αυτούς το 2011. Η δεύτερη αναφορά γίνεται για την άρση ασυλίας δύο βουλευτών του κόμματος που συνδέθηκαν με επιθέσεις σε πάγκους λαϊκών αγορών που ανήκαν σε μετανάστες στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι.

Από την κριτική της Διεθνούς Αμνηστίας δεν ξεφεύγουν ούτε οι διωκτικές αρχές αφενός για την υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και αφετέρου για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε δύο περιστατικά άσκησης βίας από αστυνομικούς. Η μία αφορά στον σοβαρό τραυματισμό του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου τον περασμένο Απρίλιο, όταν αστυνομικός των ΜΑΤ τον χτύπησε με γκλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Η δεύτερη αναφορά γίνεται για την υπερβολική χρήση χημικών από τα ΜΑΤ τον περασμένο Αύγουστο κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης στις Σκουριές. Αναφορές υπήρξαν τότε και για ρίψη λαστιχένιων σφαιρών και άλλων βολίδων πρόσκρουσης.

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές για βασανιστήρια κρατούμενων μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Στην έκθεση, επίσης, αναφέρονται οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για τους αλλοδαπούς, ενώ γίνεται λόγος και για τα ασυνόδευτα παιδιά.

left.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα