Καταρρέει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές

Κοντά σε κατάρρευση βρίσκεται η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής...
προσφύγων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο πρακτορείο Bloomberg σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Φιλοξενώντας περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες - τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα - και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει σώσει την ΕΕ από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ, δήλωσε ο
Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του χθες στην Άγκυρα.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία μονόπλευρη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι η δέσμευση της χώρας του να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», δήλωσε ο Τσελίκ. «Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».

Ενώ η στήριξη στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ παραμένει υψηλή, η πεποίθηση ότι θα συμβεί έχει καταρρεύσει, δήλωσε ο Τσελίκ. Εν τέλει, το ζήτημα θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο λαό στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος για την εκ νέου εφαρμογή της θανατικής ποινής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα