Κατάργηση της μεσιτικής προμήθειας!

Η μεσιτική προμήθεια στην Ελληνική αγορά ακινήτων, αποτελεί παραδοσιακά κόκκινο πανί για τους αγοραστές και πωλητές... τους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Ένα μέρος δε, αυτών που κατέφυγαν σε μεσιτικό γραφείο για εύρεση νέας κατοικίας προς αγορά, ή ενοικίαση, τελικά παρέκαμψαν τον μεσίτη που τους υπέδειξε το ακίνητο, ή και αρνήθηκαν να καταβάλουν την νόμιμη προμήθεια με χίλια δυο επιχειρήματα. Επίσης αμέτρητες είναι οι φορές που οι υποθέσειÏ! ‚ αυτές κατέληξαν στα αστικά δικαστήρια.

Αδιαμφισβήτητα, οι μεσιτικές υπηρεσίες στην χώρα μας υπολειτουργούν. Μεσίτες πάσης φύσεως και προελέυσεως ξεφυτρώνουν,
χωρίς καμία ιδιαίτερη κατάρτιση και γνώση, δρώντας πραγματικά σαν σαλτιμπάγκοι της αγοράς. Η νομοθεσία ελλειπέστατη, δεν κατοχυρώνει το μεσιτικό επάγγελμα επίσημα, αφήνοντας το περιθώριο σε οποιονδήποτε να ασκεί -περισσότερο σαν χόμπυ- συμπληρωματικά με το κυρίως επάγγελμα του, την μεσιτεία. Σαν αποτέλεσμα, οι διαχρονικά κακές υπηρεσίες που παράσχει η πλειοψηφία των μεσιτών στην ελληνική αγορά, να έχουν διαμορφώσÎ! �ι μία σαφή αντι-μεσιτική κουλτούρα στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Η αλήθεια ωστόσο βρίσκεται στην μέση. Όπως για κάθε ανάγκη και πρόβλημα στην ζωή μας απευθυνόμαστε στον ειδικό για μία έγκυρη συμβουλή και λύση, έτσι κι η αναζήτηση ακινήτου απαιτεί την έμπειρη οπτική ενός μεσίτη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την επένδυση των κόπων μιας ζωής. Οι αγορές στηρίζονται σε αυτήν ακριβώς την ανισορροπία της πληροφόρησης. Η μία πλευρά γνωρίζει και η άλλη αγνοεί.

Υπάρχουν κατηγορίες στην αγορά ακινήτων, στις οποίες η παρουσία ενός καταρτισμένου μεσίτη είναι επιβεβλημένη. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την αγοραπωλησία γης, κατοικίας κι επαγγελματικής στέγης. Τα κεφάλαια που διακυβεύονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως υψηλά. Η απόκτηση ενός ακινήτου, αποτελεί πάγια μορφή επένδυσης, κρύβει κινδύνους κι η συμβολή ενός ειδικού προστατεύει τον ίδιο τον επενδυτή. Ομοίως ισχύει και για την ενοικίαση επαγγελματικής στέγης, η οποία συνήθως είναι μακρόχρονη, και την ενοικίαση κατοικίας με μεσαία κα! ι υψηλή μίσθωση.

Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως και με την κατηγορία της φθηνής ενοικίασης. Η πλειοψηφία των εμπορεύσιμων κατοικιών, αποτελούν την βάση στην πυραμίδα των ακινήτων και είναι τα μικρά οικονομικά σπίτια προς ενοικίαση. Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίζεται από την συχνότητα με την οποία εναλλάσονται οι ένοικοι σε μία κατοικία, λόγω χαμηλού κόστους ευκαιρίας (αντίθετα από την ενοικίαση μεσαίου και υψηλού μισθώματος) και από την ευκολία που κάποιος ιδιοκτήτης αντικαθιστά ενοικιαστή, λόγω υψηλής ζήτησης. Ειδικά στην σημερική οικονομική συγκυρία, η ζ! ήτηση για φθηνή ενοικίαση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ανοιχτής κοινωνίας της πληροφόρησης και συγκεκριμένα την διείσδυση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, η μεσιτική διαμεσολάβηση στην ενοικίαση φθηνής στέγης καθίσταται περιττή, και η μεσιτική προμήθεια σχεδόν καταχρηστική.

Η κατάργη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατάργηση,katargisi