Ίσως ανακαλύφθηκε ένα εντελώς νέο είδος ανθρώπου

Ένα κρανίο που έχει ένα περίεργο μείγμα αρχαίων και σύγχρονων χαρακτηριστικών ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στη νοτιοδυτική Κίνα και χρονολογείται μεταξύ... 14.500 και 11.500 χρόνια πριν. Και μπορεί να αντιπροσωπεύει τα τελευταία είδη ανθρωποειδών που συνυπήρχαν με τους ανθρώπους.

Πρώτον, υπήρχαν οι Νεάντερταλ, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Γερμανία πριν από 150 χρόνια και από τότε βρίσκονται σε μια σταθερή θέση στη φαντασία του κοινού. Στη συνέχεια, υπήρχαν οι Ντενίσοβανς (Denisovans), των οποίων απολιθώματα βρέθηκαν σε σπήλαια της Σιβηρίας πίσω στα τέλη του 2010. Τώρα, μπορούμε να
προσθέσουμε τους ανθρώπους της Σπηλιάς του Κόκκινου Ελαφιού (Red Deer Cave) – που ονομάστηκαν έτσι επειδή κυνηγούσαν ή μαγείρευαν κόκκινα ελάφια, αρκετά φυσικά – σε αυτόν τον κατάλογο με τα εξελικτικά ξαδέλφια μας. Και είναι πολύ πιθανό ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος του καταλόγου των τελευταίων νέων ειδών των ανθρώπων, δεδομένου ότι θα ανακαλύψουμε κι άλλους καθώς εξερευνούμε περισσότερες ασιατικές προϊστορίας.
Βεβαίως, ο όρος "είδος" εδώ μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικός. Ο κλασικός ορισμός του είδους, που χωρίζει ομάδες όντων με βάση το αν ή όχι μπορούν να διασταυρωθούν μαζί, δεν ταιριάζει πραγματικά με το τι γνωρίζουμε για τους Denisovans και τους Νεάντερταλ, οι οποίοι συνέβαλαν στο ανθρώπινο γονιδίωμα και, επομένως, ήταν απολύτως σε θέση να αναπαράγουν μαζί με τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι Άνθρωποι της Σπηλιάς του Κόκκινου Ελαφιού διασταυρώθηκαν με άλλες ομάδες, αλλά πιθανόν ανήκουν στην ίδια κατηγορία όπως οι Νεάντερταλ και οι Denisovans. Αν και η ομαδοποίηση σε είδη, υποείδη, ή κάτι άλλο είναι μια γκρίζα περιοχή, και καλύτερα να την αφήσουμε για μια άλλη ημέρα. Απλά πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο "είδη" για λόγους ευκολίας από εδώ και πέρα.

Τα άτομα του είδους είχαν στρογγυλεμένο κρανίο με έντονο οφρυικό τόξο. Τα οστά του κρανίου τους ήταν αρκετά χοντρά ενώ τα πρόσωπά τους ήταν κοντά και επίπεδα και η μύτη τους πλατιά. Οι σιαγόνες τους ωστόσο που προεξείχαν απείχαν πολύ από το σαγόνι του σύγχρονου ανθρώπου. Αξονικές τομογραφίες της κοιλότητας που «έκλεινε» τον εγκέφαλό τους μαρτυρούν ότι διέθεταν πιο σύγχρονους μετωπιαίους λοβούς αλλά αρκετά αρχαϊκούς βρεγματικούς λοβούς. Είχαν επίσης μεγάλους γομφίους.

Αυτά και άλλα απολιθώματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο Red Deer της Κίνας, είναι τα πρώτα οστά που βρέθηκαν στην ηπειρωτική Ανατολική Ασία και είναι μικρότερα από 100.000 ετών, και προφανώς δεν είναι ακριβώς σαν τον Homo sapiens. Αυτό οδήγησε στο παρελθόν ορισμένους ανθρωπολόγους στο συμπέρασμα ότι όλοι οι μη-άνθρωποι χομινίδες είχαν εξαφανιστεί από τη στιγμή που οι πρόγονοί μας έφτασαν σε αυτή την περιοχή.

Όμως η νέα ανακάλυψη ανατρέπει σοβαρά αυτή την άποψη. Όχι μόνο οι Άνθρωποι της Σπηλιάς του Κόκκινου Ελαφιού στην Ανατολική Ασία μοιράζονταν την Ανατολική Ασία με τους αρχαίους ανθρώπους, αλλά διατηρήθηκαν μαζί για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι οι Νεάντερταλ στην Ευρώπη. Με βάση την ηλικία
Keywords
Τυχαία Θέματα