Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος με τη βοήθεια ρομπότ στην Ιταλία

Με επιτυχία στέφθηκε σήμερα η πρώτη μερική μεταμόσχευση ήπατος χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ένα ρομπότ για την αποκοπή τμήματος του οργάνου του...
δότη, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό κέντρο μεταμοσχεύσεων ISMETT του Παλέρμο.

«Μόνο οι βραχίονες του ρομπότ εισήλθαν στην κοιλιακή χώρα του δότη για να πραγματοποιήσουν την εγχείρηση. Κατά το παρελθόν ορισμένες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρησιμοποίηση ρομπότ, αλλά με τη βοήθεια ενός χειρουργού που με το χέρι του εντός της κοιλιακής χώρας πραγματοποιούσε μαζί με το ρομπότ την εγχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ISMETT.

Κατά
την εγχείρηση, το ρομπότ απέκοψε τμήμα του ήπατος ενός 44χρονου που ήθελε να βοηθήσει τον 46χρονο αδελφό του που έπασχε από κίρρωση.

Η ανακοίνωση του κέντρου μεταμοσχεύσεων, το οποίο εδρεύει στο Παλέρμο, δεν διευκρινίζει την ημερομηνία της εγχείρησης και αναφέρει ότι ο δότης βγήκε από το νοσοκομείο έπειτα από εννέα ημέρες και επέστρεψε στην εργασία του, ενώ ο μεταμοσχευμένος ασθενής παρέμεινε επί λίγες εβδομάδες κι έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Η ιατρική ομάδα του κέντρου πραγματοποίησε την μεταμόσχευση με τη βοήθεια του ρομπότ «Da Vinci SHDI» —με μορφή χταποδιού και πολλούς βραχίονες— το οποίο κατασκευάσθηκε στο Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής της Πίζας.

peristerinews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα