Η Microsoft σχεδίασε το πρώτο της λογισμικό για tablet το 1991

Σύντομα η Microsoft θα κυκλοφορήσει στα καταστήματα το Microsoft Surface, το πρώτο της tablet. Μια σειρά βίντεο που δημιούργησε η εταιρεία το 1991 όμως... προκειμένου να προωθήσει το γραφικό περιβάλλον των Windows 3, αποκαλύπτουν
κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: το πρώτο tablet της εταιρείας, ή έστω η ιδέα του tablet και το λογισμικό χρήσης του σχεδιάστηκε πριν από 21 χρόνια!

«Ένα από τα προϊόντα που δοκιμάζουμε σήμερα» λέει ο Gates στο δεύτερο βίντεο της σειράς, «ονομάζεται Pen Computing για Windows. Η ιδέα είναι πως οι κατασκευαστές θα φτιάχνουν υπολογιστές που θα περιλαμβάνουν μια επιφάνεια ευαίσθητη στην αφή».

Περιγράφοντας την πρώτη ιδέα ενός tablet, ο Gates αναφέρει πως οι χρήστες του θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα στυλό, γράφοντας όπως ακριβώς στο χαρτί και ο υπολογιστής θα το αναγνωρίζει χωρίς την ανάγκη πληκτρολογίου. «Έτσι θα μπορείτε να παίρνετε την συσκευή σε μια συνάντηση ή έξω και να την χρησιμοποιείτε με έναν πολύ φυσικό τρόπο».

Ο Byron Bishop, τότε μηχανικός της εταιρείας, επιδεικνύει το περιβάλλον εργασίας του tablet χρησιμοποιώντας το στυλό για να επιλέξει μια ημερομηνία στο ημερολόγιο. Έπειτα γράφει με το στυλό επάνω στην οθόνη με το χειρόγραφο κείμενο να μετατρέπεται αυτόματα σε χαρακτήρες.

Τότε βέβαια η αναγνώριση γραφής δεν ήταν κάτι καινούριο, ήδη εταιρείες όπως η Pencept και η CIC την προσέφεραν στους υπολογιστές τους. Η συσκευή όμως όχι μόνο αναγνώριζε και διάφορα σχέδια και σχήματα, αλλά επέτρεπε στους χρήστες να χρησιμοποιούν «gestures». Χειρονομίες δηλαδή, όπως το σβήσιμο ενός χαρακτήρα ή μιας λέξης χρησιμοποιώντας το στυλό για να την διαγράψουν. Μπορούσαν ακόμα να «εκπαιδεύσουν» το σύστημα ώστε να αναγνωρίζει ιδιορρυθμίες στην γραφή τους.

Η ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών σε έναν φορητό υπολογιστή με οθόνη αφής όμως θεωρείται εντυπωσιακή ακόμα και σήμερα. Πρόσφατα η Vision Objects υπέγραψε συμφωνία με την Samsung για την χρήση της τεχνολογίας αυτής στο Galaxy Note και το Note 2.

Δυστυχώς, συγκεκριμένα στοιχεία του λογισμικού Pen Computing βρέθηκαν να παραβιάζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας της GO Corp, ανταγωνίστριας εταιρείας και αργότερα πρωτοπόρου στην κατασκευή tablets.

Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία μέχρι η εταιρεία να προσφέρει το πρώτο λειτουργικό για tablets, τα Windows XP Tablet PC Edition, και 21 ολόκληρα χρόνια για να κυκλοφορήσει το πρώτο της tablet.
Keywords
Τυχαία Θέματα