Γυναίκα και εργασία

του Μιχάλη Χάλαρη«Οι γυναίκες, έχοντας κατακτήσει το δικό τους κομμάτι στον εργασιακό χώρο, έχουν διανύσει... μια μεγάλη απόσταση. Ο σεβασμός και η προστασία των εργαζόμενων γυναικών καθρεπτίζει και την ποιότητα της αγοράς εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια τροχοπέδησης των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία αντίκειται στο νόμο, λειτουργώντας πάντα ενημερωτικά, συμφιλιωτικά και ελεγκτικά».

Ακολουθεί η ομιλία μου στην εκδήλωση της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ) με θέμα "Γυναίκα και Εργασία"

Με
ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας, αυτή την ιδιαίτερη μέρα, προκειμένου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά σας να χαιρετίσω την εκδήλωση σας με θέμα «γυναίκα και εργασία». Είναι γεγονός ότι και οι δύο αυτές έννοιες, και η γυναίκα και η εργασία, εμπεριέχουν μια εξαιρετική δυναμική και πρέπει να τρέφουμε τον απαιτούμενο και ανάλογο σεβασμό για αμφότερες εξ αυτών. Όταν δε, έχουμε να μιλήσουμε για το συνδυασμό αυτό τον δύο τότε το μείγμα είναι ακόμα πιο εκρηκτικό και το αποτέλεσμα περισσότερο άξιο ανάλυσης και συζήτησης. Ωστόσο, παρά τις αναρίθμητες συζητήσεις και αναλύσεις, τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τα ατελείωτα ευχολόγια, τόσο η γυναίκα όσο και η εργασία φαίνεται να μην έχουν απαγκιστρωθεί από κατεστημένες και παρωχημένες λογικές και πρακτικές. Στην πράξη και η γυναίκα και η εργασία (έννοιες θηλυκές και οι δύο) συχνά υποβαθμίζονται, απαξιώνονται και ενίοτε κακοποιούνται! Όσο, λοιπόν, και αν το Σύνταγμα φωνάζει περί ισότητας Ελλήνων και Ελληνίδων (άρθρο 4), όσο και αν προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία, όσο και αν ρητά ορίζει στο άρθρο 22 ότι «πάντες οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως φύλου ή άλλης διακρίσεως δικαιούνται ίσης αμοιβής δι’ ίσης αξίας παρεχομένην εργασίαν» η πρακτική δείχνει ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε προς την πραγματική και ουσιαστική ισότητα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) ήδη από το 1919 είχε περιλάβει στο προοίμιο του καταστατικού της την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, καθώς και την προστασία της γυναίκας. Ακολούθησαν μια σειρά από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, στις οποίες γινόταν ιδιαίτερη μνεία στη φυσιολογία της γυναίκας και ιδίως στην προστασία της μητρότητας. Ενδεικτικά να αναφέρω την 3 Δ.Σ.Ε. για την εργασία των εγκύων γυναικών, την 4 Δ.Σ.Ε. για την απασχόληση των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό, την 41 Δ.Σ.Ε. για τη νυχτερινή εργασία των γυναικών, την 45 Δ.Σ.Ε. για την απασχόληση των γυναικών σε υπόγειες εργασίες μεταλλείων, την 89 για τη νυχτερινή εργασία των γυναικών στη βιομηχανία και την ιδιαιτέρως σημαντική 100 Δ.Σ.Ε. «περί ισότητος της αμοιβής μεταξύ αρρένων και θηλέων εργαζομένων δι’ εργασίαν ίσης αξίας» του 1951, η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας μόλις το 1975 με το ν. 46/1975. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η 111 ΔΣΕ για τη διάκριση στην απασχόληση και το επάγγελμα (η χώρα μας την κύρωσε με το ν. 1424/1984), όπως επίσης και η 156 ΔΣΕ για την ισότητα των ευκαιριών και μεταχειρίσ
Keywords
Τυχαία Θέματα