Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ - Εικόνες από το εσωτερικό της ΜΑΣΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΑΣ στην Αθήνα

Χτίζοντας ένα πέπλο μυστηρίου, η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος συντηρούσε χρόνια τον μύθο της...
ωστόσο, στη σημερινή εποχή των social media, θέλησε και αυτή να κάνει το άνοιγμά της στον μαγικό χώρο του Διαδικτύου.

Και έκανε την αρχή ανοίγοντας, για πρώτη φορά, τις πόρτες του κτιρίου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή. Οι τέκτονες πόσταραν στην πλήρως ανανεωμένη σελίδα τους στο Ιντερνετ φωτογραφίες από το εσωτερικό του
κτιρίου με τις βαριές πόρτες που πολλοί είχαν δει απ' έξω και είχαν φανταστεί το εσωτερικό του, λίγοι ωστόσο είχαν καταφέρει να το δουν.

Η ιστορία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος -Τι γράφουν οι τέκτονες στην ιστοσελίδα τους

Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας.

Το 1810, ο Διονύσιος Ρώμας ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας «Αγαθοεργία» και «Φιλογένεια» σε μια κοινή Στοά, η οποία απ” το έτος 1811 αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο με τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ” Ανατολήν Κερκύρας, 1811».

Στα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός Τεκτονισμός εξαπλώθηκε στα Επτάνησα. Οπως σημειώνουν οι Τέκτονες στην ιστοσελίδα τους η συμβολή τους στην Ελληνική Εθνεγερσία ήταν μεγάλη.

Τέκτονες που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 ήταν, μεταξύ άλλων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε”, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Νικόλαος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μουρούζης ο, Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά.

Το 1843 έπαψε να λειτουργεί η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή. Αλλά μετά είκοσι έτη, το 1863, ιδρύθηκε στην Αθήνα, κανονική Τεκτονική Στοά με το όνομα «Πανελλήνιον», ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκαν κι άλλες κανονικές Στοές, οι οποίες συνενώθηκαν το 1864 και ζήτησαν απ” τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, την άδεια ιδρύσεως ανεξάρτητης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος κάτι που τελικά επιτεύχθηκε το 1867. Το όνομά της τότε, «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος». Σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» μετονομάστηκ ετο 1936, με την αναθεώρηση του Τεκτονικού Συντάγματος το έτος 1936.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και με την αποκατάσταση της ειρήνης, ο Ελληνικός Τεκτονισμός ανασυντάχθηκε και ανάπτυξε βαθμιαία υψηλό πνευματικό έργο.

Τι κάνουν οι Τέκτονες

Εκδίδουν το περιοδικο «Πυθαγόρας» που μοιράζεται όμως μόνο στα μέλη τους, διοργανώνουν Ανοικτές Εκδηλώσεις, με τη μορφή «στρογγυλών τραπεζών», με επιλεγμένους ομιλητές, Τέκτονες και μη, οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα γενικοτέρου πολιτιστικού, επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Αυτές οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών και μπορούν να τις παρακολουθήσουν και μη Τέκτονες, κατόπιν προσκλήσεως.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στο site τους αναπτύσσουν από πολύ παλιά φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Η αδελφότητα του Τεκτονισμού

«Ο Ελευθεροτεκτονισμός (Τεκτονισμός) είναι μια απ” τις αρχαιότερες, μη θρησκευτικές, Αδελφότητες. Αυτή η περιγραφή, σκοπό έχει να εξηγήσει τον Τεκτονισμό, όπως ασκείται απ” τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, η οποία διοικεί Στοές Τεκτόνων στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ν” απαντήσει σε ορισμένες παρανοήσεις», γράφουν οι Τέκτονες στην ιστοσελίδα τους και προσθέτουν: «Ο Τεκτονισμός ως φιλοσοφικός, προοδευτικός και φιλανθρωπικός, αποσκοπεί την ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του με την αυτογνωσία, την έρευνα της αλήθειας, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή ηθικών αρχών. Τα μέλη του διδάσκονται αυτές τις αρχές, με μια σειρά από εργασίες, οι οποίες ακολουθούν αρχαίους τύπους και χρησιμοποιούν έθιμα και σύμβολα των αρχαίων λιθοξόων, σαν αλληγορικούς οδηγούς».

Φωτογραφίες: grandlodge.gr
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα