Γερμανία: Εξετάζονται οι επιπτώσεις της εξόδου

Ομάδα εργασίας της οποίας ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας... από την ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times Deutschland, την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel προετοιμάζεται για τις συνομιλίες που θα έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Η Merkel δηλώνει ότι η θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο κοινό νόμισμα παρά τον αυξημένο εκνευρισμό της Γερμανίας με τις επανειλημμένες αποτυχίες της Αθήνας να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί για μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση για την δημιουργία της ομάδας εργασίας δείχνει ότι η Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble θέλουν να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για ένα πιθανό «αρνητικό σενάριο».

«Οι συνεργάτες κάνουν υπολογισμούς για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις (μιας εξόδου της Ελλάδας) και εξετάζουν το πως μπορεί να αποτραπεί το ντόμινο των επιπτώσεων σε άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης», δήλωσαν πηγές του υπουργείου, όπως αναφέρει η FT Deutschland.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από περίπου 10 αξιωματούχους διαφόρων τμημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ηγείται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Thomas Steffen, μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel.

Ερωτηθείς για την ομάδα εργασίας, εκπρόσωπος του Schaeuble δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων «των απίθανων».

Kauder: Η Grexit δεν θα είναι πρόβλημα για το ευρώ

Αμείωτο συνεχίζεται το μπαράζ δηλώσεων από Γερμανούς αξιωματούχους κατά της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος. Αυτή τη φορά, από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβερνητικής παράταξης της Angela Merkel, ο Volker Kauder, ο οποίος δήλωσε ότι ούτε οι όροι ούτε το περιεχόμενου του πακέτου τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Ο κ. Kauder δήλωσε μάλιστα πως το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου «δεν θα αποτελέσει πρόβλημα» για την ευρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα