Έξι τυριά που δεν είχατε ξανακούσει αλλά πρέπει να δοκιμάσετε

Ακόμη κι αν λατρεύετε το τυρί και ξέρετε πώς να... το συνδυάσετε με άλλες γεύσεις και με κρασί, το πιθανότερο είναι τα παρακάτω τυριά να σας ανοίξουν νέους ορίζοντες που δεν είχατε φανταστεί.

Στη Γαλλία μονάχα, υπάρχουν πάνω από 400 είδη τυριών, που σημαίνει ότι ακόμη κι αν το μπρι και το καμαμπέρ ανήκουν στο γαστρονομικό σας λεξιλόγιο, έχετε ακόμη πολλά να μάθετε. Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί διάφορα τυριά που πολλοί δεν έχουν ακούσει ποτέ στη
ζωή τους.

Campo de Montalbán, Ισπανία
Αν η απαλή υφή του ισπανικού manchego σας ταιριάζει, τότε αξίζει να δοκιμάσετε λίγο Campo de Montalbán. Ενώ το manchego παρασκευάζεται με αγνό πρόβειο γάλα, το Campo είναι συνδυασμός αγελαδινού, κατσικίσιου και πρόβειου, αφήνοντας ένα βουτυρώδες, φρουτώδες σώμα με καθαρό τελείωμα. Συνδυάστε το με tapas και ταιριάξτε το με αμύγδαλα, αποξηραμένα σύκα και ένα λαμπερό κόκκινο κρασί.

Gjetost, Νορβηγία
To Gjetost (gietost) είναι ένα παραδοσιακό νορβηγικό, καστανό τυρί που έχειγλυκιά καραμελένια γεύση και κολλάει στον ουρανίσκο, όπως το φιστικοβούτυρο. Φτιάχνεται με τυρόγαλα, το οποίο βράζεται μέχρι το υγρό να μειωθεί και τα σάκχαρα να καραμελώσουν, ενώ στη συνέχεια καλουπώνεται σε ορθογώνια κομμάτια. Το αποτέλεσμα είναι γλυκό, ελαφρώς ταγγισμένο, που λιώνει στο στόμα σαν μετάξι. Για να το δοκιμάσετε, κόψτε μια λεπτή φέτα και βάλτε το πάνω σε ζεστό ψωμί με λίγη μαρμελάδα φράουλα.

Ossau-Iraty, Γαλλία
Το πλούσιο αυτό τυρί από πρόβειο γάλα έρχεται από τα γαλλικά Πυρηναία και είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσει στον… εθισμό. Λέγεται, μάλιστα, ότι το τυρί αυτό ήταναπό τα πρώτα που φτιάχτηκαν ποτέ και η συνταγή του είναι πιο παλιά και από την… αγγλική γλώσσα. Έχει υφή απαλή σαν σατέν ύφασμα και μέσα στο στόμα «σκάνε» διάφορες γεύσεις, όπως καβουρντισμένο αμύγδαλο και φρεσκάδα γρασιδιού. Απολαύστε το με λίγο μηλίτη ή μια μπίρα ale που θα το αναδείξει.

Sbrintz, Ελβετία
Αν η παρμεαζάνα και το γκούντα συναντιούνταν στην Ελβετία για ραντεβού και τα πράγματα πήγαιναν καλά, τότε το «παιδί» τους θα ήταν σίγουρα το Sbrinz. Είναι ιδανικό τυρί για τρίψιμο, από αγελαδινό γάλα, το οποίο περιέχει πλήθος τραγανών κρυστάλλων, που στην ουσία είναι δέσμες αμινοξέων που σχηματίζει το τυρί όσο παλαιώνεται. Η γλυκιά του γεύση που λίγο ταγγίζει το καθιστά ιδανικό σνακ, ειδικά για το ταξίδι, αφού δεν χρειάζεται ψυγείο. Δοκιμάστε το τριμμένο σε νουντλς και θα δείτε πόσο απολαυστικό είναι.

Robiola, Ιταλία
Αυτά τα ιταλικά τυριά μικρού μεγέθους είναι το όνειρο όσων αγαπούν το τυρί κρέμα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, αλλά τα περισσότερα φτιάχνονται με έναμείγμα αγελαδινού, πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος κι έχουν μια λεπτή, άσπρη κρούστα. Απλώστε τα πάνω σε ψωμάκι και ταιριάξτε τα με λίγο αφρώδες κρασί, με το οποίο ταιριάζουν ιδανικά.

Quark, Ανατολική Ευρώπη
Άλλο ένα απαλό τυρί που έχει τη γεύση του κρεμώδους, αλλά με περισσότερη… προσωπικότητα. Φτιάχνεται με ξινόγαλα και μπορεί να είναι απαλό και υγρό σαν γιαούρτι ή πιο παχύ και με κομματάκια. Μπορείτε να το αλείψετε, αν το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζει όπου θα χρησιμοποιούσατε φρέσκια ρικότα, αν και θα πρέπει να προετοιμαστείτε για μια πιο ταγγισμένη γεύση. Θα σας προτείναμε να βάλετε μια κουταλιά σε μια ψητή πατάτα και να πασπαλίσετε με πράσο.Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα