Ευ. Βενιζέλος: Συντριπτική ήττα των δήθεν σκληρών διαπραγματευτών

Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τους χειρισμούς του διμήνου και τονίζει ότι...
«οδεύουμε ολοταχώς προς μνημόνιο 3».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά» αναφέρει ότι «χάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Έχουμε υστέρηση εσόδων και διαρροή καταθέσεων. Επενδυτική ακινησία
και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και συμπεραίνει ότι «οδεύουμε ολοταχώς προς Μνημόνιο 3, χωρίς να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα οξύτατα τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας. Και όλα αυτά εν έτει 2015. Φανταστείτε να ακολουθούσαμε αυτή την πολιτική το 2010, 2011, 2012, 2013, τι θα είχε συμβεί».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει τη συμφωνία στη Βουλή, γιατί δεν θέλει να φανεί ότι υπέγραψε το ίδιο κείμενο με την προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως δεν θέλει να φανεί ότι «τους πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ τα οποία ετέθησαν στον απόλυτο έλεγχο του EFSF και της ΕΚΤ.

«Τώρα η κυβέρνηση κατάλαβε ότι έδωσε πίσω 1,2 δισ. που δεν έπρεπε, παρότι έχει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Επίσης δεν κατάλαβε ίσως ότι τα 11 δισ. θα δοθούν για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση τραπεζών με τους νέους αυστηρούς όρους που ισχύουν στην ΕΕ και όχι όπως έγινε με τις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρόκειται για συντριπτική ήττα των δήθεν σκληρών διαπραγματευτών και υπάρχει φυσικά αντίστοιχη μεγάλη ευθύνη» σχολιάζει.

Αναφορικά με τον φόβο χρεοκοπίας ή Grexit, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Έχω πει πολλές φορές ότι ούτε διεθνές πιστωτικό γεγονός με τη νομική έννοια του όρου θα μας αφήσουν να υποστούμε, ούτε Grexit θα γίνει. Η χώρα δυστυχώς σέρνεται και υποβαθμίζεται εντός ευρώ, την ώρα που ήταν έτοιμη να βγει στην επιφάνεια και να περάσει στη συνέχεια στην ομαλότητα».

Επανέλαβε ότι ηκυβέρνηση βρίσκεται σε στρατηγικό εγκλωβισμό. «Δεν θέλει να κάνει ρήξη γιατί δεν έχει τέτοια κοινωνική εντολή και ξέρει ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Από την άλλη, δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίζει μία καθαρή και έντιμη στροφή προς την υπευθυνότητα» υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για Εξεταστική για το μνημόνιο απαντά ότι την αναμένει με χαρά και προσθέτει: «Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στην Βουλή».
Keywords
Τυχαία Θέματα