Έρχεται ψηφιακή φρεγάτα στον ελληνικό στόλο; [video]

Ποια είναι η ψηφιακή φρεγάτα που παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και ποια η γαλλική κορβέτα που φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά...

Μπορεί τα μάτια και τα αυτιά όλων να είναι καρφωμένα στην γνωστή σεναριολογία περι πιθανής απόκτησης «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών όμως ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό έκαναν αισθητή την παρουσία τους μια ψηφιακή φρεγάτα και μια κορβέτα, γαλλικές και οι δύο, που φιλοδοξούν να είναι το επόμενο ισχυρό χαρτί του στόλου.

Η παρουσίαση των δυο σκαφών της DCNS έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου στο ΓΕΝ.
Πρόκειται για την κορβέτα GOWIND 2500 και την φρεγάτα τύπου [email protected], την επονομαζόμενη και «ψηφιακή» φρεγάτα, οι δυνατότητες των οποίων παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας DCNS, σε αρμόδιους επιτελείς από το ΓΕΝ, το Αρχηγείο Στόλου, και την ΔΔΜΝ, στο πλαίσιο γενικότερης ενημέρωσης επί εξοπλιστικών προγραμμάτων πρόσκτησης/κατασκευής φρεγατών και κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η ενημέρωση επί του παρόντος πάντως, παρά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών της βουλής, φαίνεται να έχει περισσότερο φιλολογικό χαρακτήρα για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς ακόμα στην περίπτωση που υποθέσουμε οτι βρίσκει τρόπο να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για νέα σκάφη, θα πρέπει να βρεί τρόπο να «κουμπώσει» και τα ναυπηγεία στην προμήθεια του οπλικού συστήματος για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και αυτό μπορεί να είναι δυσκολότερο απο όσο ακούγεται.

Το προφίλ των γαλλικών σκαφών

Η κορβέτα GOWIND 2500 είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη της κλάσσης. Στην περιοχή η Αίγυπτος έχει αγοράσει 4 με τις τρείς να χτίζονται σε αιγυπτιακά ναυπηγεία.

Οι Γάλλοι μιλούν για ένα ολοκληρωμένο σύστημα, ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων που παρέχει κάλυψη 360 μοιρών στο πλοίο και ηλεκτρονικά συστήματα που «πατάνε» στις FREMM. Μεγάλο ατού θεωρούν την γρήγορη παράδοση στους 38 περίπου μήνες.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα