Επιτυχής υαλοποίηση ραδιενεργών αποβλήτων

Ερευνητές του Pacific Northwest National Laboratory στις ΗΠΑ πέτυχαν για πρώτη φορά...
την υαλοποίηση ραδιενεργών αποβλήτων «χαμηλής δραστηριότητας» από υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης, ακινητοποιώντας τα ραδιενεργά και χημικά υλικά σε μια μορφή ανθεκτικού γυαλιού - αποβλήτου.

Η ποσότητα που υαλοποιήθηκε στο εργαστήριο τον Απρίλιο ανέρχεται περίπου στα τρία γαλόνια και θεωρείται πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα ως προς τη διαχείριση και επεξεργασία εκατομμυρίων γαλονιών επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία έχουν προκύψει
στο πλαίσιο της παραγωγής πλουτωνίου σε εγκαταστάσεις όπως στο Χάνφορντ των ΗΠΑ.

«Ήταν η πρώτη φορά που χαμηλής δραστηριότητας απόβλητα του Χάνφορντ υαλοποιήθηκαν σε μια συνεχή διαδικασία, πολύ παρόμοια με τη διαδικασία επεξεργασίας που θα χρησιμοποιείται στο Χάνφορντ, αντί για μια μεμονωμένη δόση» είπε ο Άλμπερτ Κρούγκερ, επιστήμονας του Office of River Protectionτου αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. «Η εμπειρία από αυτό το τεστ θα μας βοηθήσει καθώς ετοιμαζόμαστε για επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας» πρόσθεσε.

Για την υαλοποίηση του υλικού οι ερευνητές ανέμειξαν τα υγρά απόβλητα με υλικά που σχηματίζουν γυαλί και τα διοχέτευσαν σε ειδικό κλίβανο, από τον οποίο έβγαινε μια ποσότητα γυαλιού κάθε μισή ώρα, με αποτέλεσμα την παραγωγή περίπου 10 κιλών γυαλιού. «Αυτή η επιτυχής δοκιμή επιβεβαιώνει την επιστημονική και μηχανολογική προσέγγιση» λέει ο Γουίλ Ίτον, που ηγήθηκε του τεστ για το PNNL. «Το να βλέπουμε πραγματικά χαμηλής δραστηριότητας απόβλητα του Χάνφορντ να μετατρέπονται σε γυαλί είναι πραγματικά συναρπαστικό» προσθέτει σχετικά.

Η εν λόγω δοκιμή ήταν η πιο πρόσφατη μιας σειράς στην οποία χρησιμοποιήθηκε η ειδική πλατφόρμα του PNNL για τη δοκιμή των διαδικασιών που θα χρησιμοποιούνται στο σύστημα Direct Feed Low-Activity Waste που κατασκευάζεται στο Χάνφορντ. Το DFLAW θα αφαιρεί τα στερεά και το καίσιο από τα απόβλητα των δεξαμενών και θα στέλνει ό,τι απομένει στο ειδικό Waste Treatment Plant για υαλοποίηση. Το υλικό που προκύπτει θα αναλυθεί για να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται οι απαιτήσεις όσον αφορά στην επεξεργασία/ «εξουδετέρωση» των αποβλήτων.

Ένα δεύτερο τεστ σχεδιάζεται για αργότερα μέσα στο έτος, με δύο γαλόνια αποβλήτων, από διαφορετική δεξαμενή. Σε αυτό θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικές μέθοδοι φιλτραρίσματος και ανταλλαγής ιόντων κατά την προεπεξεργασία.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα