Έπιασαν τόπο οι πιέσεις και η Pfizer, μείωσε την τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη
Μετά από 7 χρόνια διαπραγματεύσεων, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer τελικά ανακοίνωσε τη μείωση της τιμής του ...
εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, Prevenar 13 (PCV13) στα 3,10 δολάρια ανά δόση ($ 9,30 ανά παιδί για όλες τις τρεις δόσεις). Η μείωση της τιμής αφορά σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η πνευμονία αποτελεί μια μάστιγα για τα παιδιά μικρής ηλικίας.
Περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν ετησίως, με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων να οφείλεται στο ανοσοποιητικό σύστημα των νεαρών οργανισμών. Το εμβόλιο PCV-13 προστατεύει αποτελεσματικά τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από την πνευμονία, μειώνοντας έως και σχεδόν κατά 90% τα ποσοστά θανάτων στις χώρες, όπου χορηγείται. Πρόκειται κυρίως για χώρες του Δυτικού κόσμου. Αντίθετα πολλές χώρες της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Πριν δύο μήνες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν προχωρήσει σε μια απρόσμενη κίνηση απορρίπτοντας την προσφορά της Pfizer για ένα εκατομμύριο δωρεάν εμβόλια κατά της πνευμονίας (PCV), λέγοντας ότι δεν δεχόμαστε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου ένα εμβόλιο για την προστασία των παιδιών από τη πνευμονία αποτελεί πολυτέλεια, ενώ οι ζωές πολλών νέων ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν πιστεύουμε πως το έργο μας, το έργο όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων ή των κυβερνήσεων, για ιατρική φροντίδα θα πρέπει να είναι στο έλεος του εθελοντισμού, στην “καλή θέληση” των φαρμακευτικών εταιρειών. Και συνεχίζοντας είπαν ότι η Pfizer θα πρέπει να μειώσει τη τιμή του εμβολίου και μόνο τότε θα έχουμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για τη σωτηρία των παιδιών, για το παρόν αλλά και το μέλλον

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) χαιρετίζει την απόφαση της Pfizer για να μειώσει την τιμή για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είπε ο δρ Joanne Liu, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα είναι σε καλύτερη θέση να προστατεύσουν τα παιδιά από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου δεν ήταν σε θέση να εισάγουν PCV λόγω της υψηλής τιμής του. Εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε χώρες όπως η Ιορδανία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες μένουν χωρίς να εμβολιάζονται. Το 2015, όλες οι 193 χώρες κατά την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκριναν ένα ψήφισμα-ορόσημο απαιτώντας πιο προσιτά εμβόλια και την αύξηση της διαφάνειας των τιμών του εμβολίου. "Τόσο η Pfizer και η GSK θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τώρα να μειωθεί η τιμή του εμβολίου για τις πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που ακόμα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να προστατεύσουν τα παιδιά τους από πνευμονία," είπε ο Δρ Liu.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα