Ελληνικό Δημόσιο: Ετοιμάζει πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας για δημοσίους υπαλλήλους, με "οδηγό" την Τράπεζα Πειραιώς

Εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η είδηση ότι το ελληνικό δημόσιο εξετάζει να... υιοθετήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και παράλληλα να µπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα.

Συγκεκριμένα, όπως γράφτηκε ένα από τα σενάρια που µελετά το κυβερνητικό επιτελείο είναι να δίνονται κίνητρα στους δηµοσίους υπαλλήλους να αποχωρήσουν προσωρινά από τη θέση τους διασφαλίζοντας όµως τη δυνατότητα επιστροφής τους.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες
της στήλης το σχέδιο ή καλύτερα ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το ελληνικό δημόσιο είναι ελαφρώς διαφορετικό σε σχέση με τα όσα έχουν γραφεί και ουσιαστικά κινείται στη λογική του αντίστοιχου προγράμματος που είχε υιοθετήσει η Τράπεζα Πειραιώς, πριν από μερικούς μήνες. Έτσι και πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η εφαρμογή ενός προγράμματος μακροχρόνιας άδειας τριών με τεσσάρων ετών, με καταβολή μέρους των αποδοχών και το δικαίωμα επιστροφής, μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει την καταβολή του 45% των αποδοχών για τα πρώτα 3 χρόνια και 55% τον τέταρτο χρόνο.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θεωρείται από τις ηγεσίες των αρμοδίων υπουργείων ως εξαιρετικά φιλόδοξο και εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα από τα πιθανά αγκάθια του εν λόγω σχέδιο είναι το ζήτημα του αν θα επιτρέπεται σε όσους κάνουν χρήση του προγράμματος να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτήν την περίπτωση τα παραπάνω ποσοστά ενδέχεται να μειώνονται (25% και 35% των αμοιβών), με το πρόγραμμα να επεκτείνεται από τα 4 χρόνια στα 6 χρόνια, διευκρινίζοντας βέβαια ξανά ότι όλα τα παραπάνω είναι στη φάση του σχεδιασμού.

Εμείς ολοκληρώνοντας το σχόλιο μας θα λέγαμε ότι τα παραπάνω πιθανόν να έχουν και άλλες παραμέτρους ή να κρύβουν ειδήσεις που θα μάθουμε τους επόμενους μήνες, αφού θα σχολιάσουμε ότι κάτι ανάλογο έγινε πριν από μήνες στη Ρουμανία, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει στην αρχή ανάλογα προγράμματα και στο τέλος απλά να ανακοινώνει το μέτρο της απόλυσης περίπου 75.000 δημοσίων υπαλλήλων.
www.greekfinanceforum.com
Keywords
Τυχαία Θέματα