Εκτεθειμένοι σε ψηφιακές απειλές οι χρήστες ακόμη και στις διακοπές

Μπορεί οι διακοπές να αποτελούν την ιδανική ευκαιρία χαλάρωσης, αλλά, ακόμη και στη...
διάρκειά τους, οι χρήστες δεν πρέπει αμελούν την κυβερνοασφάλεια. Και αυτό γιατί, όταν βρίσκονται εκτός του γνωστού ψηφιακού περιβάλλοντος, είναι ακόμη πιο εκτεθειμένοι σε απρόβλεπτες απειλές. Προκειμένου να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να χαλάσουν τις διακοπές τους, εξαιτίας ενός πιθανού περιστατικού στον κυβερνοχώρο, η ESET απευθύνει πέντε συμβουλές στους καταναλωτές.

Αρχικά προτρέπει τους χρήστες να παίρνουν μαζί τους όσο
πιο λίγα gadget. “Προσπαθήστε στις φετινές διακοπές να γίνετε ένας «ψηφιακός μινιμαλιστής», παίρνοντας μαζί σας μόνο τις βασικές και απολύτως απαραίτητες συσκευές και αφήνοντας τις υπόλοιπες στο σπίτι ή το γραφείο. Όσο πιο λίγες έχετε μαζί σας, τόσο περισσότερο μειώνετε τις πιθανότητες να θέσετε σε κίνδυνο τις συσκευές, τις πληροφορίες και τα δεδομένα σας”. Μάλιστα, η εταιρεία προτρέπει τους χρήστες, αν είναι εφικτό, ειδικά για τις διακοπές να χρησιμοποιούν μία προσωρινή συσκευή με αποθηκευμένα όσο το δυνατόν λιγότερα προσωπικά στοιχεία.

Λειτουργικό σύστημα
Η εταιρεία καλεί τους χρήστες να βεβαιωθούν ότι το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές τους είναι ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες επιδιορθώσεις και ότι χρησιμοποιούν λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, επίσης είναι ενημερωμένο.

“Μην αμελήσετε να εγκαταστήσετε ενημερώσεις, ειδικά τις σημαντικότερες, για να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι ή για να μην αναγκαστείτε να βασιστείτε σε μια αναξιόπιστη, μη ασφαλή δημόσια σύνδεση Wi-Fi ή στα δεδομένα σας”. Επίσης, η ESET συνιστά στους πολίτες να προχωρούν σε απεγκατάσταση παλιού και αχρησιμοποίητου λογισμικού και την απενεργοποίηση λογαριασμών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Τρίτη συμβουλή της εταιρείας είναι η ενίσχυση της άμυνας των συσκευών, με τη χρήση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης, κωδικών PIN ή μια από τις διαθέσιμες μεθόδους βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας, όπως σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αναγνώριση προσώπου. “Ρυθμίστε επίσης τη συσκευή να κλειδώνει αυτόματα την οθόνη της, όσο είναι αδρανής. Οι πιθανότητες να πέσουν τα δεδομένα σας σε λάθος χέρια μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την κρυπτογράφηση, μία λειτουργία που, ανάλογα με τη συσκευή, μπορεί να προσφέρεται ως ενσωματωμένη λύση (αν και όχι απαραίτητα ενεργοποιημένη) είτε ως λογισμικό τρίτου κατασκευαστή”. Σημαντικό είναι επίσης η οι χρήστες να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία προστασίας από την κλοπή, που τους επιτρέπει να παρακολουθούν τη συσκευή τους ακόμη και από απόσταση.

Το back up
“Η απώλεια των προσωπικών δεδομένων, που είναι αποθηκευμένα σε ένα φορητό υπολογιστή ή ένα smartphone μπορεί να είναι σημαντικότερη από την απώλεια της συσκευής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αντίγραφα ασφαλείας μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα ακόμη και αν μία συσκευή παραβιαστεί, χαθεί ή κλαπεί” αναφέρει η ESET. Όπως εξηγεί, με τα κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων, που έχουν αποθηκευτεί σε μια ασφαλή τοποθεσία εκτός σύνδεσης, οι χρήστες μπορούν επίσης να γλιτώσουν τις αρνητικές συνέπειες μιας μόλυνσης από malware, μίας επίθεσης ransomware ή, ακόμη και εξαιτίας μιας απλής δυσλειτουργίας της συσκευής.

Τέλος, η εταιρεία συνιστά προσοχή και μετριοπάθεια. “Με απλά λόγια, καλό θα ήταν να αποφύγετε να ανακοινώσετε σε όλα τα social media ότι εσείς και η οικογένειά σας θα είστε μακριά από το σπίτι για διακοπές. Ο πειρασμός να το μοιραστείτε μπορεί να μεγάλος, αλλά σκεφτείτε ότι μπορεί να σας εκθέσει σε μια φυσική εισβολή στο σπίτι σας, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πολλά περισσότερα τις συσκευές και τα αντίγραφα ασφαλείας σας” τονίζει χαρακτηριστικά.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα