Εκατοντάδες νταλίκες στην Ηλεία για να φορτώσουν καρπούζι. Μεγάλη ζήτηση

Εκατοντάδες νταλίκες έχουν έλθει στην Ηλεία για να φορτώσουν καρπούζι τόσο για την εσωτερική αγορά αλλά κύρια για εξαγωγή. Οι χώρες προορισμού είναι κυρίως Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία κ.ά. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι καρπουζοπαραγωγοί ευχαριστημένοι από την πώληση.

Το καρπούζι της Ηλείας είναι από τα καλύτερα ποιοτικά.

Ολοκληρώνουν την καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών λένε οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας που μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές με χαμηλές τιμές είδαν επιτέλους την τιμή του καρπουζιού να είναι αρκετά καλή.
Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού για το καρπούζι της Ηλείας κυμαίνεται στα 25 λεπτά/κιλό.

Θετικά εξελίσσεται η χρονιά και για τους παραγωγούς της Λάρισας οι οποίοι παρά την μείωση της φετινής καλλιέργειες απολαμβάνουν τιμές γύρω στα 20 λεπτά/κιλό. Στον αντίποδα οι παραγωγοί της Τριφυλίας που μόλις ολοκλήρωσαν την συγκομιδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς αφού όπως μας αναφέρουν - την περίοδο που συγκόμιζαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν βοήθησαν τις εξαγωγές.

«Οι τιμές ξεκίνησαν από 40 λεπτά/κιλό και έφτασαν να πωλούνται ακόμα και 6 λεπτά/κιλό. Κατά μέσο όρο ήμασταν στα 16 με 17 λεπτά/κιλό. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είμαστε κατά 40% χαμηλότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Μαλάμος, παραγωγός από την Τριφυλία. Ο λόγος που οι παραπάνω τιμές δεν κρίνονται ικανοποιητικές για τους παραγωγούς έχει να κάνει με το αυξημένο κοστολόγιο καλλιέργειας στην περιοχή, το οποίο κυμαίνεται στα 16 λεπτά/κιλό.

«Η φετινή εμπορική χρονιά στο καρπούζι που μόλις ολοκληρώθηκε στην περιοχή μας δεν ήταν καλή από άποψη τιμών. Αυτό οφείλεται στο ότι ο καιρός στο εξωτερικό δεν βοήθησε τις εξαγωγές των προϊόντων μας», τονίζει ο κ Κώστας Μαλάμος, παραγωγός από την Τριφυλία.

Εξαιρετική εμπορική χρονιά στην Ηλεία

Για μια πολύ καλή χρονιά η οποία δύσκολα θα επαναληφθεί κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας. «Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ζημιές που είχαμε από το χαλάζι η φετινή χρονιά όσον αφορά τις τιμές είναι πάρα πολύ καλή. Ίσως να μην ξαναδούμε τέτοια χρονιά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Τραγανού Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς.

Και συμπληρώνει: «οι τιμές αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 20 έως 27 λεπτά/κιλό. Επίσης, υπάρχει ζήτηση τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική αγορά. Μάλιστα, στην εσωτερική αγορά τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Μετά τις δύο προηγούμενες άσχημες χρονιές φέτος οι καρπουζοπαραγωγοί ανταμείφθηκαν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού, κ. Γιάννη Διασάκου από την Μανωλάδα Ηλείας: «το καρπούζι φέτος στην Ηλεία μέχρι στιγμής τουλάχιστον πάει πολύ καλά. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται περίπου στα 20 λεπτά/κιλό. Ειδικότερα, οι τιμές ξεκίνησαν από πιο ψηλά έπεσαν πιο χαμηλά και τώρα επέστρεψαν σε αυτά τα επίπεδα που ανέφερα.

Η αύξηση κατά την γνώμη μου
Keywords
Τυχαία Θέματα