Δημοσκόπηση "χαστούκι" για τον Ζάεφ: Πάνω από 50% το "όχι" στο δημοψήφισμα για τη… "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Απουσιάζει το… Βόρεια μπροστά από το "Μακεδονία" στο ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών...

- Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το ερώτημα μετά από θυελλώδη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς
- Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Σκοπιανοί θα ψηφίσουν "όχι" στη συμφωνία με την Ελλάδα
- Υπέρ θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα
οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ
Ένα δημοψήφισμα, μια δημοσκόπηση, ένας πρωθυπουργός και μια συμφωνία… «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;». Αυτό αναμένεται να είναι το ερώτημα στο δημοψήφισμα που θα γίνει στην ΠΓΔΜ το φθινόπωρο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (18.07.2018) ο ίδιος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, που για άλλη μια φορά «ξέχασε» να βάλει το… Βόρεια μπροστά από το Μακεδονία.

Σε σχεδόν όλες (και ήταν πολλές) τις συνεντεύξεις που έδωσε το τελευταίο διάστημα ο Ζόραν Ζάεφ, έκανε το ίδιο. Μιλούσε για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως επίσης εξέφραζε τη βεβαιότητα πως ποσοστό άνω του 70% των πολιτών της χώρας του θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας που υπέγραψε η ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Όμως μια δημοσκόπηση που βλέπει το φως τον… διαψεύδει. Έγινε την περασμένη εβδομάδα, πριν ανακοινωθεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος δηλαδή, από την εταιρία MRCETE Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας mkd.mk. και δείχνει πως ποσοστό άνω του 50% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τι έδειξε η δημοσκόπηση
Από την έρευνα που έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα προέκυψε ότι το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αντίθετα, υπέρ τάσσεται το 45,9%.

Το συμπέρασμα είναι εντελώς διαφορετικό όταν «κοιτάξει» κανείς την εθνικότητα του ανθρώπου που απαντά. Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, το 74,5% των Σκοπιανών απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά.

Οι Αλβανοί που συμμετείχαν στην έρευνα (το 25% από τους 1.200 ερωτηθέντες) θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή. Το ποσοστό είναι… εντυπωσιακό: 94,7%!

Στο ερώτημα για το αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με νέο όνομα, το 52,1% δηλώνει «όχι» και το 47,9% «ναι». Και ενώ το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με την εθνικότητα. Οι Σκοπιανοί απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 71,7% και 28,3% θετικά, ενώ οι Αλβανοί είναι κατά 94,7% υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με άλλο όνομα. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.

Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο. Το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Από τους Σκοπιανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 56,4% δεν πιστεύει ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει αλλαγή προς το καλύτερο. Το αντίθετο θεωρεί το 34%.

Μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων, το ποσοστό είναι και πάλι εντυπωσιακά διαφορετικό. Για το 85,8%, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρουν ένα καλύτερο «αύριο» στην ΠΓΔΜ. Αντίθετη άποψη έχει το 6,6% των Αλβανών ερωτηθέντων. Μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων της ΠΓΔΜ, το 57,8% θεωρεί ότι η ένταξη θα φέρει καλύτερες μέρες, σε αντίθεση με το 34,4%.

Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% φαίνεται πως επιλέγει την αποχή. Το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Μοιρασμένοι για το αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα είναι οι Σκοπιανοί. Το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61% και πως θα μποϊκοτάρουν σε ποσοστό 31,8%.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% πιστεύει ότι αν η ΠΓΔΜ αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, θα γίνει δεκτή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο πιστεύει το 43,1%, ενώ «δεν ξέρω» απάντησε το 12,3%.

Οι Σκοπιανοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, απάντησαν σε ποσοστό 53,9% ότι δεν πιστεύουν πως η συνταγματική αλλαγή θα ανοίξει την πόρτα της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 32,9%.

Και εδώ οι Αλβανοί έχουν αντίθετη άποψη. Το 72,8% πιστεύει ότι η αλλαγή του ονόματος θα φέρει ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ το 17,5% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα