Διατροφή μωρού: Η εισαγωγή στερεών τροφών σε μικρή ηλικία εξασφαλίζει καλύτερο ύπνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα νεογέννητα να τρέφονται αποκλειστικά με...
μητρικό γάλα κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους, καθώς μέσω του θηλασμού εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξή του.

Από τους έξι μήνες και για δύο ή και περισσότερα χρόνια, η διατροφή του παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες τροφές συμπληρωματικά προς το μητρικό γάλα.

Σύμφωνα όμως με μια νέα βρετανο-αμερικανική
επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics, η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του παιδιού ακόμη και σε ηλικία μόλις τριών μηνών μπορεί να βελτιώσει σημαντικές παραμέτρους του ύπνου, κάνοντας κατ’ επέκταση πολύ πιο εύκολη τη ζωή των γονιών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα μωρά που τρώνε τόσο μητρικό γάλα όσο και στερεές τροφές απολαμβάνουν περισσότερες ώρες ύπνου και μάλιστα με λιγότερες διακοπές μέσα στη νύχτα συγκριτικά με τα παιδιά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.303 μωρά ηλικίας τριών μηνών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για διάστημα έξι μηνών, τα μισά μωρά τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα, ενώ τα άλλα μισά με μητρικό γάλα συνδυαστικά με στερεές τροφές.

Από τους γονείς ζητήθηκε να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια σε μηνιαία βάση έως ότου τα παιδιά συμπλήρωσαν το πρώτο έτος της ζωής τους και στη συνέχεια ανά τρίμηνο μέχρι που τα παιδιά έγιναν τριών ετών.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν πως τα παιδιά που έτρωγαν από μικρή ηλικία στερεές τροφές μαζί με το μητρικό γάλα απολάμβαναν περισσότερες ώρες ύπνου συνολικά, ξυπνούσαν λιγότερο μέσα στη νύχτα και αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα ύπνου συγκριτικά με τα παιδιά που θήλαζαν αποκλειστικά. Συγκεκριμένα, η διάρκεια του ύπνου στην ομάδα των στερεών τροφών ήταν μεγαλύτερη κατά 15 λεπτά κάθε νύχτα (σχεδόν δύο ώρες ανά εβδομάδα), ενώ οι διακοπές του ύπνου ήταν λιγότερες από δύο μέσα στη νύχτα σε καθημερινή βάση (1,74 έναντι 2 στην ομάδα του αποκλειστικού θηλασμού).

«Αν και οι επίσημες κατευθυντήριες αναφέρουν ότι η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σε μικρή ηλικία δεν επηρεάζει τον ύπνο, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η σύσταση αυτή πρέπει να επανεξεταστεί» αναφέρει ο Γκίντιον Λακ, καθηγητής στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

«Δεδομένου ότι ο ύπνος του μωρού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των γονιών, ακόμη και μια μικρή βελτίωση μπορεί να έχει αξιοσημείωτα οφέλη» προσθέτει με τη σειρά του ο Δρ Μάικλ Πέρκιν από το Πανεπιστήμιο St George's του Λονδίνου.

Τροφές που θεωρούνται κατάλληλες για τα μωρά είναι κυρίως τα μαλακά ή πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά όπως η πατάτα, η γλυκοπατάτα, το καρότο, το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο και το πεπόνι, καθώς και οι βρεφικές τροφές με ρύζι ή δημητριακά.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα