Δέκα σημαντικά έργα παραδίδονται μέσα στο 2017 στην Αχαΐα – Όλα όσα υλοποιούνται και οι προϋπολογισμοί τους

Περισσότερα από 100 έργα με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 245 εκατ. ευρώ υλοποιούνται ή χρηματοδοτούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, μέσω του...
Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Περιφέρειας.
Τα σημαντικότερα έργα
που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάταση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και θα παραδοθούν μέσα στο 2017, είναι δέκα, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, στην οποία παρουσιάστηκαν όλα όσα εκτελούνται στην Αχαΐα, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π.

Πρόκειται για:
1. «Αναβάθμιση Κεντρικού Κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και προμήθεια - εγκατάσταση ιατρικού, ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού», προϋπολογισμού 14.943.811,64 ευρώ. Είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο, πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργικό που θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που έχει η περιοχή μας.

2. «Κατασκευή Μικρής Περιμετρικής Πατρών», ύψους 33.897.549,74 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και όταν ολοκληρωθεί θα δοθεί μια οδική αρτηρία μήκους 3,2 χιλιομέτρων με σύγχρονες προδιαγραφές. Ξεπεράσαμε τα μεγάλα και τα δύσκολα προβλήματα και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

3. «Κατασκευή Οδού Κανακάρη (Διάνοιξη)», συνολικού προϋπολογισμού 12.300.838,99 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2007-2013 και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πατρέων.
Η συνολική παράδοση και των δύο έργων θα γίνει συνδυαστικά μαζί και με τον κόμβους που θα δημιουργηθούν στην Αγ. Σοφίας και Κουρτέση, όπου και συναντώνται οι βασικές οδικές αρτηρίες, καθώς το ένα έργο συμπαρασύρει και το άλλο.

4. «Αποχέτευση και ΕΕΛ Καλαβρύτων», προϋπολογισμού 12.538.677,88 ευρώ. Το Εσωτερικό Δίκτυο Αποχέτευσης Λυμάτων Καλαβρύτων , έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει γίνει και η προσωρινή παραλαβή του έργου, ενώ η ΕΕΛ (μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων) εκτελείται εντός χρονοδιαγράμματος και θα περαιωθεί στα τέλη Μαρτίου 2017.

5. «Κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας», προϋπολογισμού 36.900.000 ευρώ. Το έργο υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος με μια παράταση που έχει δοθεί έως 31 Μαρτίου 2017. Έχουμε καθυστερήσεις από το έργο της Αρχαιολογίας (Π.Ε.Ο. στο ύψος του Πλατάνου - Ποροβίτσα και παραλία Ακράτας), από τα ΕΡΓΑ ΟΣΕ στην Ροδιά, ενώ υπάρχει και εμπλοκή με τους κατοίκους στο Λαμπίρι.

6. «Παράκαμψη Χαλανδρίτσας», προϋπολογισμού 3.329.516,37 ευρώ. Το έργο που περιλαμβάνει νέα χάραξη οδού μήκους 3,4 χλμ., κατασκευή τριών κόμβων, τεχνικά έργα, σήμανση, διαγράμμιση και ηλεκτροφωτισμό, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017.

7. «Αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής και των τεχνικών στη μετρική γραμμή Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από Άγιο Ανδρέα μέχρι Κάτω Αχαΐα». Το έργο (υποέργα 1 και 2) συνολικού κόστους 5.360.402,58 ευρώ έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδας και Φορέας υλοποίησής του είναι ο ΟΣΕ Α.Ε.

Πρόκειται για ένα όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας, έργο το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
8. Συντήρηση της «111» («Συντήρηση- βελτίωση- αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της ΕΟ «Πάτρα - Τριπόταμα - Διασταύρωση με ΕΟ 74' στα τμήματα αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»), συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ολοκληρώθηκε κυρίως το ορεινό τμήμα και προχωρούν τα υπόλοιπα τμήματα.
9. «Κατασκευή Νέας Μονάδας Σπαστικών Παίδων - Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Πατρών», προϋπολογισμού 1.792.365 ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί το 90% του φυσικού αντικειμένου και αναμένεται να παραδοθεί τέλος του τρέχοντος έτους. Αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης για την προμήθεια του εξοπλισμού της Μονάδας.

«Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) "ΑΜΕΑ Μαχητές"» προϋπολογισμού 374.400 ευρώ έχει ενταχθεί από την ΕΥΔΕΠ το 26/9/2016. Περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών Ημερήσιας Φροντίδας και παραμονής σε άτομα με νοητική υστέρηση. Το αντικείμενο της Πράξης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών για να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή της Περιφέρειας. Ορίζοντας υλοποίησης της Πράξης έχει οριστεί έως το Σεπτέμβριο 2019.

10. Συντηρήσεις σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ύψους πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζονται σε αρκετά σημεία.

Ενημέρωση και σε Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία

Αντίστοιχη συνεδρίαση με τα έργα της Π.Ε. Ηλείας είχε πραγματοποιηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή στον Πύργο στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τα έργα που υλοποιούνται εκεί.

Στενή παρακολούθηση στα έργα
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ζήτησε από όλους Αντιπεριφερειάρχες, Τεχνικές Υπηρεσίες και ΕΥΔ/ΕΠ, να υπάρχει ποιότητα στα έργα, όχι υπερβάσεις από τον προϋπολογισμό και στενή παρακολούθηση.

«Τα έργα να είναι ολοκληρωμένα και λειτουργικά όταν παραδίδονται στους πολίτες, τα χρήματα να πιάνουν τόπο. Δουλεύουμε με συνέπεια και διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα. Η Περιφέρεια εφαρμόζει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που απαντά στις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε και είναι σημαντικό για εμάς και τους πολίτες μας να επικεντρωθούμε και για την επόμενη προγραμματική περίοδο στην υλοποίηση αυτού του βασικού στόχου, δηλαδή στην αναπτυξιακή προοπτική».

Έργα και προϋπολογισμοί
Τα έργα που υλοποιούνται στην Αχαΐα είναι έργα δομών, περιβαλλοντικά, βελτίωσης απασχολησιμότητας, πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.

Υλοποιούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα και το ΕΠΠΕΡΑΑ, συνολικά 54 έργα ύψους 145.727.795,80 ευρώ, ενώ από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται 48 έργα ύψους 102.271.643,58 ευρώ.

«Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες προσπαθούμε να κάνουμε διαρκώς έργα υποδομών, περιβάλλοντος, συντηρήσεις. Δε σταματάμε να διεκδικούμε παράλληλα περισσότερους πόρους» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκτελεί πέρα από όλα τα άλλα έργα και πολλά για την ασφάλεια των πολιτών, όπως αντιπλημμυρικά, αποκαταστάσεις οδών, τοποθέτηση στηθαίων, διαγραμμίσεις. Πάντοτε σε συνεργασία με τους φορείς και προς όφελος των συμπολιτών μας».

Τα έργα που υλοποιούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρουσιάστηκαν από την Διευθύντρια της ΕΔΥ/ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου.

Να σημειωθεί πως το σύνολο των έργων παρουσιάστηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα και πληροφόρηση.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ως μέλη:
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, καθώς και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Διονυσία Μαράτου.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και παρέστησαν:

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε. Αναστασία Τογιοπούλου, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής της Π.Δ.Ε. Τρύφωνας Φωτόπουλος, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Π.Δ.Ε. Άλκηστις Σταθοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Π.Δ.Ε. Γεωργία Πλώτα, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Νίκος Τσολοδήμος, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Μιχαλόπουλος, Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας Αριστοτέλης Κορκός, Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Π.Ε. Αχαΐας της Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτης Γουναρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης, Χρήστος Μπούνιας και Κώστας Πετρόπουλος.

*Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με τα έργα που υλοποιούνται στην Π.Ε. Αχαΐας. Υπάρχουν έργα που εμφανίζονται σε δύο πίνακες αφού χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από διαφορετικό φορέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα