Δεύτερη βάση στην Κρήτη θέλουν οι Αμερικανοί! Τι συζήτησαν για τη Σούδα Τσίπρας – Τραμπ

Εκτός από τη βάση στη Σούδα οι Αμερικανοί εξετάζουν και άλλο σημείο - Τι λέει το δίκτυο CNBC για τη δεύτερη βάση στη νότια Κρήτη - Τα στρατηγικά σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ και η Ελλάδα...

Είναι γνωστή η στρατηγική σημασία της βάσης στη Σούδα. Η βάση αλλά και το νησί
γενικότερα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Οι Αμερικανοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν τη βάση και ενώ η νέα συμφωνία μοιάζει να έχει παγώσει φαίνεται ότι εξετάζεται η δημιουργία και δεύτερης βάσης στην Κρήτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν μάλλον φειδωλός αναφερόμενος στο θέμα της βάσης. “Δεν υπάρχει συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της βάσης της Σούδας, λειτουργία η οποία έχει ήδη ανανεωθεί έως το 2019”, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ωστόσο φαίνεται ότι η συζήτηση δεν αφορά μονάχα στην ήδη υπάρχουσα βάση στη Σούδα, αλλά μια δεύτερη, μια νέα βάση δηλαδή των Αμερικανών σε άλλο σημείο, το οποίο προς το παρόν τοποθετείται στη νότια Κρήτη.

Η νέα βάση

Η αναφορά σε νέα βάση ή έστω σε πληροφορίες για ανάλογη αμερικανική πρόθεση γίνεται από το δίκτυο CNBC το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.”

Η φράση “φαίνεται να εξετάζεται” δεν δείχνει σχέδιο κατασταλαγμένο ή κάποια πρόταση προς την ελληνική πλευρά, δείχνει ωστόσο προθέσεις.

Με δεδομένο το πάγωμα των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά κυρίως με δεδομένο το γεγονός ότι στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρεια Αφρική οι στρατηγικοί σχεδιασμοί αλλά και οι συμμαχίες έχουν αλλάξει, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία.

Η περιοχή της Κρήτης βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ασίας, Αφρικής, Ανατολής εκεί όπου οι Αμερικανοί τοποθετούν πλέον την καρδιά του επιχειρησιακού τους ενδιαφέροντος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα