Χανιά: Η ιστορία της Τυπογραφίας, όπως ξεδιπλώνεται μέσα στους χώρους του Μουσείου, που δημιούργησε ο εκδότης Γιάννης Γαρεδάκης

Μέσα σ’ ένα χώρο που δημιούργησαν στα Χανιά ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», Γιάννης Γαρεδάκης και η σύζυγος του, Ελένη, φιλοξενείται η ιστορία της Τυπογραφίας.
Έναν χώρο που χιλιάδες -έως σήμερα- επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και μαθητές σχολείων απ’ όλη την Κρήτη και όχι μόνον, έχουν τη δυνατότητα να «διαβάσουν»,
σχεδόν, βήμα προς βήμα την ιστορία της τέχνης του Γουτεμβέργιου.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει δυσεύρετα και περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αλλά και πιο σύγχρονα, αυτόματα πιεστήρια που λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του 20ού. Παράλληλα, παρουσιάζονται διάφορα εργαλεία, πάγκοι εργασίας, τυπογραφικά στοιχεία. Ένα πιστό αντίγραφο του ξύλινου πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου (από τα τρία που σώζονται ανά την Ευρώπη), εργαλεία, πάγκοι στοιχειοθεσίας, τυπογραφικά στοιχεία, μία λινοτυπική μηχανή, κοπτικές μηχανές, μηχανές βιβλιοδεσίας, όλα εκείνα τα συστατικά που συντελούσαν στην αποτύπωση της λέξης, της έννοιας, της είδησης.

Τα περισσότερα από τα περίπου 30 μεγάλα κομμάτια της συλλογής έχουν αγοραστεί από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για λίγο πίσω στο χρόνο, παρακολουθώντας κάποια από αυτά τα μηχανήματα να πραγματοποιούν εκτυπωτικές εργασίες. Στον χώρο φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, κάσες ταξινόμησης μεταλλικών στοιχείων, λινοτυπική μηχανή μοντέλο Intertype από τις ΗΠΑ, χειροκίνητο πιεστήριο, σιδερένιο τυπογραφικό πιεστήριο, μοντέλο Hagar Krause (1835) από τη Γερμανία, ποδοκίνητο πιεστήριο του 1895, κοπτική μηχανή του 1870, αυτόματο τυπογραφικό πιεστήριο, μοντέλο Heidelberg από τη Γερμανία (1920- 1970) και αυτόματο επίπεδο πιεστήριο Albert Frankenhal, από την Γερμανία.

Επιπλέον, στο Μουσείο βρίσκει κανείς σπάνια βιβλία, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, πρωτότυπα φύλλα κρητικών εφημερίδων από το 1890, χάρτες, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα εποχής.

Ο εμπνευστής Γιάννης Γαρεδάκης, στο εισαγωγικό του σημείωμα, που προλογίζει την ιστοσελίδα του Μουσείου, αναφέρει: «Ήταν όνειρο και στόχος από παλιά, από τότε που σε ένα υπόγειο τυπογραφείο της εφημερίδας "Παρατηρητής", στην οδό Πλαστήρα στα Χανιά, έκανα τα πρώτα βήματα της δημοσιογραφικής μου διαδρομής. Χρειάστηκαν τριάντα και πλέον χρόνια για να αρχίσει η υλοποίηση. Προσπάθεια επίπονη, δαπανηρή, αλλά τόσο συναρπαστική, ελκυστική. Μία πλειάδα συνεργατών και ιδιαίτερα ο Μιχάλης Γρηγοράκης, εβοήθησαν και το όνειρο έγινε πραγματικότητα».

Σήμερα, είναι επισκέψιμα ένα μικρό Μουσείο Τυπογραφίας, αλλά και μία Βιβλιοθήκη Κρητικού Βιβλίου, με δαπάνες της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» και μόνον. Το ταξίδι πίσω στον χρόνο, ιδιαίτερα από τον μαθητόκοσμο, είναι συναρπαστικό. Και οι λιλιπούτειοι επισκέπτες γίνονται κοινωνοί των δρώμενων, τότε που οι τυπογράφοι «μιλούσαν» με τις τυπογραφικές πλάκες, τα τυπογραφικά μηχανήματα, τότε που η στοιχειοθεσία για
Keywords
Τυχαία Θέματα