Χαμηλώνουν τους τόνους οι ΗΠΑ

Με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου αλλά και εκείνον του Πενταγώνου να υποβαθμίζουν την απειλή πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο απάντησε η Ουάσιγκτον στο έμμεσο πλην σαφές τελεσίγραφο της Βόρειας Κορέας με χρονικό όριο... τη 10η Απριλίου.
Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε την Παρασκευή τις ξένες πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στη Βόρεια Κορέα, καθώς και το προσωπικό του ΟΗΕ πως μετά τη 10η Απριλίου δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά του, λόγω ενδεχόμενης πολεμικής
σύρραξης.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πώς έχουν μεταφερθεί στην ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας δύο μέσου βεληνεκούς πύραυλοι με μετακινούμενους κιλλίβαντες. Θεωρητικά και σύμφωνα με την αμερικανική αντικατασκοπεία, αυτός ο τύπος πυραύλου, αν και δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, θα μπορούσε να πλήξει την πλησιέστερη προς τη χερσόνησο της Κορέας αμερικανική βάση, η οποία βρίσκεται στα νησιά Γκουάμ. Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου άφησε να εννοηθεί πως ο πρόσφατος κύκλος πολεμικής ρητορικής εκ μέρους της βορειοκορεατικής ηγεσίας δεν διαφέρει στη μέθοδο και στην ουσία από προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι δεν θα προκαλούσε εντύπωση αν η Βόρεια Κορέα πυροδοτούσε έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς, υπό τύπον δοκιμής ίσως, αφήνοντας να εννοηθεί πως μια τέτοια ενέργεια από μόνη της δεν θα αποτελούσε αυτόματα και αιτία πολέμου.

Η αλήθεια είναι πως η Βόρεια Κορέα με τη διατύπωση του εμμέσου πλην σαφούς ως προς την απειλή τελεσιγράφου ενεπλάκη πλέον ξεκάθαρα σε ένα παιγνίδι εντυπώσεων το οποίο ωστόσο πρέπει να φθάσει έως το τέλος αν η βορειοκορεατική ηγεσία επιθυμεί να διατηρήσει την αξιοπιστία της ίδιας της απειλής που εκτοξεύει. Κατά τους αμερικανούς αυτή η κλιμάκωση της επικοινωνιακής επιθετικότητας ενδεχομένως να καταλήξει σε ένα «θερμό» ή «λιγότερο θερμό» επεισόδιο όπως κατά την τελευταία κρίση μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας με θέατρο αναμέτρησης τα νησάκια που εφάπτονται της συνοριακής γραμμής. Τότε, τον Νοέμβριο του 2010 εβλήθη πολεμικό σκάφος της Νοτίου Κορέας και υπήρξαν θύματα.

Όμως στρατιωτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν πως έστω και εάν το «πυρηνικό σενάριο» θεωρείται απίθανο, εντούτοις η Βόρεια Κορέα διαθέτει 12.000 στοιχεία πυροβολικού κατά μήκος της συνοριακής γραμμής που στο βεληνεκές τους βρίσκεται η πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας Σεούλ. Αυτό το στοιχείο είναι καθοριστικό διότι αποτελεί μία πραγματική απειλή με ευρύ επικοινωνιακό βεληνεκές, τουλάχιστον όσον αφορά την σύμμαχο των ΗΠΑ αλλά και στην επέκταση του την ίδια την Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος και η αμερικανική ισχύς στον Ειρηνικό δεν θα επέτρεπε να τραυματιστεί το κύρος των ΗΠΑ στην περιοχή που δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πώς είναι σε θέση να προστατεύσουν τους συμμάχους τους, δηλαδή την Σεούλ και βεβαίως και πάνω απ’ όλα, την... Ιαπωνία.

Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος να «ξεφύγει» η απειλή πολέμου από ένα στενό επικοινωνιακού τύπου πλαίσιο και να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό πολεμικό σενάριο στην σκακιέρα του Ειρηνικού , είναι απολύτως ορατός. Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο φοβάται τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα που προσπαθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να καθορίσουν τις πραγματικές συντεταγμένες της μέχρι και αυτή τη στιγμή, πολεμικής ρητορικής.e-volos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα