Ασφαλιστικό: Η απάντηση της ΕΑΕΕ στο πόρισμα των Σοφών

Άρθρο της Μαργαρίτας Αντωνάκη
Η επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος είναι ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο...
λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του. Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι οι δραματικές δημογραφικές μεταβολές στην Ελλάδα που έχουν αποτέλεσμα τη γήρανση του πληθυσμού (αύξηση προσδόκιμου ζωής – μείωση γεννήσεων) έχουν αρνητική επίδραση στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενός συστήματος αναδιανεμητικού χαρακτήρα που βασίζεται
αποκλειστικά σχεδόν στην κοινωνική ασφάλιση, με αλληλεγγύη των γενεών.

Τα τελευταία χρόνια στα παραπάνω προστέθηκε η επίδραση της οικονομικής κρίσης και το πρόβλημα εντάθηκε σημαντικά λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η εισφοροδιαφυγή, τα υψηλά ποσοστό ανεργίας, η δραστική μείωση των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων (βλ. PSI, πτώση χρηματιστηριακών αξιών κ.ά.).

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα περιορίζονται δυστυχώς σε αλλεπάλληλες μειώσεις των συνταξιοδοτικών παροχών. Παρά τις μεγάλες περικοπές, το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά παραμένει οξύτατο. Συνδέεται, άλλωστε άμεσα με το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας και η διευθέτησή του αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Χθες είδαμε το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής που κλήθηκε να καταθέσει προτάσεις για άμεση μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερη ανάλυση, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας πως το τοπίο στις συντάξεις αλλάζει αναπόφευκτα και καθολικά:

Η σύνταξη θα δίδεται αργότερα (67 έτη), και θα είναι σημαντικά μικρότερη, αφού το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιορίζεται δραματικά.

Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των πολιτών από την κοινωνική ασφάλιση, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) έχει διαμορφώσει θέσεις για τη δημιουργία ενός συνταξιοδοτικού συστήματος κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το σύστημα θα βασίζεται στην κοινωνική ασφάλιση αλλά θα είναι ευρύτερο αυτής με τη θέσπιση συμπληρωματικών συντάξεων 2ου και 3ου πυλώνα. Στόχο αποτελεί η στήριξη και ενδυνάμωση του διαρκώς συρρικνούμενου συνταξιοδοτικού εισοδήματος των πολιτών.

Η πρόταση της ΕΑΕΕ συνοψίζεται στα εξής:

2ος πυλώνας – Επαγγελματικές Συντάξεις

Η ΕΑΕΕ εισηγείται τη διαμόρφωση βιώσιμου πλαισίου Επαγγελματικών Συντάξεων στη χώρα μας με ενεργό συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών και με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

Υποχρεωτικότητα συμμετοχής για τους εργαζόμενους
Άσκησή του από ανεξάρτητες εταιρίες συντάξεων και ασφαλιστικές εταιρίες κλάδου Ζωής
Ελεύθερη επιλογή του ασφαλιστικού φορέα
Χρηματοδότηση από εργοδότη και εργαζόμενο
3ος πυλώνας – Συνταξιοδοτικά προγράμματα ειδικών προδιαγραφών

Για τον 3ο πυλώνα η ΕΑΕΕ προτείνει ατομικά προγράμματα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης:

Προαιρετικού χαρακτήρα
Φορολογικά κίνητρα και σταδιακή έκπτωση εισφορών
Με συγκεκριμένη ελάχιστη διάρκεια και επιλογή εφάπαξ ή περιοδικών καταβολών στη λήξη
Η πρόταση της ΕΑΕΕ που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα δεν περιορίζεται στα παραπάνω αλλά εξειδικεύεται με περαιτέρω ανάλυση και τεχνικές προδιαγραφές των παραμέτρων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Κύριο στόχο μας αποτελεί η έναρξη ενός συστηματικού διαλόγου με την Πολιτεία για το συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου το νέο σχήμα που θα προκύψει θα είναι όχι μόνο βιώσιμο αλλά και με αξιοπρεπείς παροχές για τους πολίτες.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα