Απεργιακός «πυρετός»

«Καυτή» εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων σε παιδεία, υγεία, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιες υπηρεσίες είναι αυτή που ξεκινά από σήμερα, με τους εργαζόμενους να... εκφράζουν κυρίως την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα.

Στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται κοινή απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια από ΟΛΜΕ, ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας), ΟΑΕΔ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ), ΠΟΣΕ ΙΚΑ
(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλ. Εργαζομένων ΙΚΑ) και ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας, από τις 11:30 πμ έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Στο μέτωπο της παιδείας, οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχωρούν από σήμερα σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο πραγματοποιούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ). Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 έως 14:00, έχει εξαγγείλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, προκειμένου οι δάσκαλοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί 48ωρη απεργία.

Και οι διοικητικοί υπάλληλοι ανώτατων ιδρυμάτων προχωρούν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Παράλληλα, πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στον χώρο τηςΥγείας, διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού. Συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε τριήμερη πανελλαδική απεργία από αύριο Τρίτη έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη παραλύει όλος ο δημόσιος τομέας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ η ΓΣΕΕ έχει αποφασίσει για την Τετάρτη τετράωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, από τις 11.00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα.

Για τις 11.30 το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δικηγόροι, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει αποχή από τα καθήκοντά τους για αύριο και μεθαύριο, ημέρες στις οποίες αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Δικηγόρων. Διεκδικούν να επανέλθει η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα σε ελάχιστη αμοιβή για τους έμμισθους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπεται για τους δικηγόρους του δημόσιου τομέα, και να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων, μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής.naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα