Αναψυκτικά: Σε ποιο σημείο του σώματος προκαλούν συσσώρευση λίπους

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών έχει συνδεθεί με μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων για την υγεία, όπως η πρόωρη γήρανση, η παχυσαρκία, οι βλάβες των δοντιών κ.α..

Μία νέα μελέτη σύμφωνα με το onmed, ενοχοποιεί τα αναψυκτικά για συσώρευση λίπους σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος.

Η μελέτη έγινε
σε 1.000 ενήλικες, στη Μασαχουσέτη, και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και αναψυκτικών διαίτης.

Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε απεικονιστική τομογραφία για την μέτρηση του όγκου και της ποσότητας του κοιλιακού λίπους. Έξι χρόνια αργότερα επανέλαβαν την εξέταση.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ο όγκος του σπλαχνικού λίπους αυξήθηκε κατά 658 κυβικά εκατοστά στους μη καταναλωτές αναψυκτικών, ελαφρώς περισσότερο στους περιστασιακούς και συχνούς πότες και κατά 852 κυβικά εκατοστά σε όσους έπιναν καθημερινά αναψυκτικά με ζάχαρη. Στους τελευταίους, η αύξηση αυτή αναλογούσε σε 800 γραμμάρια κοιλιακού λίπους.

Τα αναψυκτικά διαίτης δεν σχετίστηκαν με την αύξηση του σπλαχνικού λίπους.

Το σπλαχνικό λίπος στην περιοχή της μέσης αναπτύσσεται κυρίως γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς, όπως το ήπαρ και το πάγκρεας και επηρεάζει την λειτουργία ορμονών, όπως η ινσουλίνη. Η δυσλειτουργία της ινσουλίνης και η αντίσταση σ’ αυτήν σχετίζεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου ΙΙ και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Δρ Καρολιν Φοξ παραδέχεται ότι «η διαφορά στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους είναι μεν μικρή, αλλά αρκετή να κάνει την διαφορά ως προς τον μεταβολικό κίνδυνο».
Keywords
Τυχαία Θέματα