Αλλαγή στάσης από Σόιμπλε; Φέρεται να λέει «ναι» στην πρόταση του ESM για το ελληνικό χρέος

Σημαντική αλλαγή στις θέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φέρεται πως... κυοφορείται, έπειτα από την πρόταση που επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060 (για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο υπουργός
Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε κουβέντα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φέρεται να ετοιμάζεται για υποχώρηση και για να δώσει το «πράσινο φως» για εφαρμογή των μέτρων που επεξεργάζεται ο ESM.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα» και πως «τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης». «Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» γράφει η Handelsblatt και προσθέτει:

«Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα