Αιμοκάθαρση: Διατροφικές οδηγίες για καλύτερη ποιότητα ζωής

Η κατάθλιψη μπορεί να αποτελέσει μια από τις ποιο συνηθισμένες ψυχολογικές επιπλοκές σε χρόνια αιμοκαθαιρούμενους ασθενείς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σχετίζεται σημαντικά με την θνησιμότητα η οποία παρατηρείται στους ασθενείς αυτούς. Ωστόσο ,η αιτιολογική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της αυξημένης θνησιμότητας δεν είναι σίγουρη.Το www.Life2day.gr θέλει να δώσει μία ελπίδα σ΄αυτούς τους ασθενείς για καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της σωστής διατροφής με την βοήθεια της Άννας
Αθ. Μιγδάνη Διατροφολόγος-Διαιτολόγος. Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και έχουν υποθρεψία, διαπιστώνεται σε ένα μέρος από την αλβουμίνη στο αίμα η οποία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, φανερώνουν έναν υψηλό ρυθμό θνησιμότητας. Η κατάθλιψη ,συχνά συσχετίζεται με φτωχή από του στόματος πρόσληψη, η οποία επιδεινώνει τον υποσιτισμό ,στους αιμοκαθαιρούμενους ασθενείς.

Πρόσφατες έρευνες ,ωστόσο έχουν δείξει την θετική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των προ φλεγμονικών κιτοκινών.

Η αύξηση των κυτοκινών και της φλεγμονώδους απάντησης, στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (ESRD) μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό, αυξάνοντας τον πρωτεϊνικό καταβολισμό, κάτι το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της θνησιμότητας στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού .

Ας ξεκινήσουμε με το τι σημαίνει Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου:

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) είναι η προοδευτική, γενικά μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας και σχετίζεται με μόνιμη καταστροφή και απώλεια νεφρώνων (Τελικού Σταδίου).Με απλά λόγια, όταν οι νεφροί λειτουργούν σωστά έχουν την ικανότητα να αποβάλλουν άχρηστες ουσίες των τροφών από το αίμα, στην περίπτωση της νεφρικής ανεπάρκειας τα νεφρά χάνουν την ικανότητα αποβολής των άχρηστων ουσιών των τροφών και αυτές αθροίζονται στο αίμα. Στην προκειμένη περίπτωση η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της προόδου της νεφρικής ανεπάρκειας.

Χρήσιμο είναι να μάθουμε τα εργαστηριακά ευρήματα που εμφανίζονται στην ΧΝΑ και σχετίζονται άμεσα με την διατροφή:

1 αύξηση κρεατινίνης
2 αύξηση ουρίας
3 αύξηση ουρικού οξέος
4 αναιμία
5 αύξηση του φωσφόρου
6 μεταβολική οξέωση
7 υποασβεσταιμία και υπερφωσφαταιμία
8 ισοσθενουρία και ακτινολογικά σημεία οστεοδυστροφίας
9 απουσία νεφριτικού ιζήματος στη γενική ούρων

Η συσσώρευση στο αίμα ,ουσιών οι οποίες φυσιολογικά θα έπρεπε να αποβάλλονται δια μέσου των ούρων, , προκαλεί δυσοσμία της αναπνοής και δυσγευσία. Ταυτόχρονα οι ασθενείς αυτοί δεν θέλουν να τρώνε κρέας (πιθανότατα λόγω έλλειψης ψευδάργυρου), έχουν μειωμένη όρεξη με αποτέλεσμα να μειώνεται το σωματικό τους βάρος και να συναντάμε φαινόμενα υποθρεψίας αρκετά συχνά.

Η αντιμε
Keywords
Αναζητήσεις
aimokatharsi, αιμοκαθαρση διατροφη
Τυχαία Θέματα