«Αγαπητή Ελλάδα πρόσεχε τι εύχεσαι» – Άρθρο του CNN

Ανοικτή επιστολή προς τον ελληνικό λαό απευθύνει στην κεντρική του σελίδα το CNN, την οποία υπογράφει ο ανταποκριτής του στην Αθήνα Jim Boulden όπου ουσιαστικά μέσω αυτής τίθεται το δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου: Ευρώ ή δραχμή.

"Αγαπητή
Ελλάδα, πρόσεχε για το... τι εύχεσαι,

Ο κόσμος έχει πάλι την προσοχή του επάνω σου. Ο πόνος και οι θυσίες του οικονομικού προγράμματος και η κοινωνική αναταραχή έχουν δίκαια κάνει ψηφοφόρους και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο να διαφωνούν για την λιτότητα την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτά που περνάς έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι η λιτότητα δεν είναι μια εύκολη λύση.

Εσύ ο ελληνικός λαός έχεις την ευκαιρία να κάνεις κάτι, κάτι που υποψιάζομαι πως και εκατομμύρια άλλοι στην Ευρώπη, θα ήθελαν να κάνουν, να ψηφίσουν εάν να αφήσουν το ευρώ ή όχι. Γιατί περί αυτού πρόκειται να είναι η 17η Ιουνίου, γιατί ο πόνος θα είναι μεγάλος για εσένα Ελλάδα εάν επιμένεις με τις μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα, αλλά πολύ μεγαλύτερος εάν απορρίψεις τα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Πόνος έτσι και αλλιώς.

Έχω αρνηθεί να συζητώ για το αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος και νόμιμος τρόπος για εσένα να βγεις από αυτό, ή να σε πετάξουν έξω. Μπορεί όμως αυτά να συμβούν.

Διαβάζω ότι οι περισσότεροι από εσάς θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και οι νέοι άνθρωποι με τους οποίους έχω μιλήσει στους δρόμους της Αθήνας μου έχουν πει: «Είμαστε ευρωπαίοι και μετά βίας θυμόμαστε τη Δραχμή, γιατί να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω;»

Αλλά ούτε αυτό δείχνει να παίζει κάποια σημασία. Οι αναλυτές μιλούν για αυτό, οι πολιτικοί το ίδιο και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπάρχει περίπτωση, η επιστροφή στη Δραχμή να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία;
Για όλη η αναταραχή που επικρατεί στην αγορά όλοι κατηγορούν την Ελλάδα, άδικα για εμένα. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι κλονιζόμενες ισπανικές τράπεζες, η πτώση στην βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη και τα προβλήματα στις κινεζικές και ινδικές αγορές, λίγη σχέση έχει η Ελλάδα. Η πρόσφατη πτώση στην ισοτιμία του ευρώ, αποδόθηκε στην Ελλάδα, αλλά αυτή έγινε συντεταγμένα μέχρι στιγμής.

Η Ελλάδα όμως μας φέρνει στην προσοχή μας που είμαστε: Η κρίση στο ευρώ, δεν έχει τελειώσει και οι φόβοι μια νέα παγκόσμια ύφεση έχουν επιστρέψει. .

Εσύ ο Έλληνας ψηφοφόρος έχεις μια μεγάλη απόφαση μπροστά σου: Ναι, θα ψηφίσεις για το κόμμα ή τον ηγέτη της επιλογής σου. Αλλά αυτή η απόφαση θα έχει ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο ακόμη και από τη διαφωνία περί της λιτότητας σε σχέση με την ανάπτυξη. Η Ελλάδα για πολύ καιρό τώρα μαγειρεύει τα βιβλία της και δεν προχωρά στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε τελική ανάλυση: Δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά δεν μπορώ να δω πως θα μπορούσατε να έχετε και την «πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», αν και θα ευχόμουν να μπορούσατε.

Επομένως
Keywords
Τυχαία Θέματα