O Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα στη Ρωσία - Αγριεύει το διπλωματικό παιχνίδι

Πώς θα εκμεταλλευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόσκληση του «τσάρου»...
- Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η προκλητική στάση της Τουρκίας και οι διμερείς σχέσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το πρωί της Πέμπτης (22/03) ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, προκειμένου να του εκφράσει
τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη επανεκλογή του.

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη επανεκλογή του. Κατά την επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις. Μάλιστα θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε και το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Όπως αποκάλυψε το Κρεμλίνο, ο «τσάρος» κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία. Επιπλέον, ενημέρωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ενώ επιβεβαιώθηκε η πρόθεσή τους να προωθήσουν κι άλλο τη συνεργασία Ρωσίας - Ελλάδας.
Τσίπρας και Πούτιν τόνισαν επίσης την ικανοποίηση τους για την αυξανόμενη συνεργασία στον εμπορικό, τον οικονομικό και τον ανθρωπιστικό τομέα.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ασφαλείας αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και την κατάσταση μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας εναντίον της Ρωσίας μετά το περιστατικό στο Σαλισμπουρι. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσκάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε αποστάσεις σχετικά με την πιθανότητα σκληρότερης καταδίκης της Ρωσίας μετά το περιστατικό δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκρίπαλ με άγνωστη ουσία στο Σαλίσμπουρι του Γουΐλτσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στις Βρυξέλλες, όπου οι 28 θα συζητήσουν την αντίδραση της ΕΕ στην ρωσική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Μεγάλη Βρετανία και τον βρετανικό λαό, αλλά τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να ερευνήσει πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα το γεγονός.
Keywords
Τυχαία Θέματα