Jack Bogle: Όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο

Το 1965 ο μέντοράς μου, Walter L. Morgan, ιδρυτής της Wellington Management Co., με κάλεσε στο...
γραφείο του. Ήταν η εποχή της κερδοσκοπίας μέσω αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων και βραχυπρόθεσμων αγοραπωλησιών μετοχών και εμείς είχαμε απλώς ένα παραδοσιακό, ισορροπημένο αμοιβαίο κεφάλαιο.

"Θέλω να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να φτιάξεις την εταιρεία. Είσαι υπεύθυνος εσύ τώρα". Ήμουν 35 ετών. Έτσι, συγχωνεύτηκα με ένα πολύ επιθετικό equity
fund από τη Βοστώνη με μάνατζερ νεότερους από εμένα. Φαινόταν μια κίνηση μεγαλοφυής, μέχρι που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν. Η εποχή του υψηλού ρίσκου κατέρρευσε και εκείνοι αποδείχθηκαν τελικά φρικτοί διαχειριστές του χρήματος. Τον Ιανουάριο του 1974 το διοικητικό συμβούλιο της Wellington Management, που ελεγχόταν από την ομάδα εκείνη της Βοστώνης, με απέλυσε.

Μόνο που τα ίδια τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν ένα ξεχωριστό συμβούλιο που ελεγχόταν από ανεξάρτητα μέλη και εγώ έπεισα το συμβούλιο να μη με απολύσει. Έτσι, έγινε ένας μεγάλος καβγάς, που επιλύθηκε μέσω μιας τραγικής συμφωνίας: θα συνέχιζα ως πρόεδρος και CEO των funds, τα οποία θα ήταν υπεύθυνα για τη δική τους νομική συμμόρφωση, διοίκηση και τήρηση αρχείων. (Και εγώ έπρεπε να βρω ένα νέο όνομα – αυτή ήταν η αρχή της Vanguard Group.) Οι ανταγωνιστές μου, οι άνθρωποι που με είχαν απολύσει, θα συνέχιζαν να επιβλέπουν τη διανομή, το μάρκετινγκ και τη διαχείριση των επενδύσεων. Το καθεστώς αυτό ήταν εντελώς παράλογο.

Έπρεπε να βρω έναν τρόπο για τη Vanguard να αναλάβει τη διαχείριση των επενδύσεων και τη διανομή των κεφαλαίων μας. Είχα ασχοληθεί με τα index funds στη διατριβή μου στο Princeton το 1951. Είχα βιώσει την αποτυχία της ενεργού διαχείρισης από πρώτο χέρι. Και είχα μόλις διαβάσει ένα άρθρο του βραβευμένου με Νόμπελ Paul Samuelson, που έλεγε, επί της ουσίας, ότι: "Κάποιος, κάπου, ας ξεκινήσει ένα index fund". Έφερα την ιδέα στο διοικητικό συμβούλιο και είπαν: "Δεν μπορείς να ανακατευτείς στη διαχείριση επενδύσεων". Και είπα: "Αυτό το fund δεν έχει διαχείριση επενδύσεων". Το "έχαψαν" και εκεί ξεκίνησε η επανάσταση των δεικτών. Τότε αποφάσισα ότι δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε στη Wellington και στους πωλητές της να συνεχίζουν να διανέμουν τα κεφάλαια, έτσι εξαλείψαμε όλες τις προμήθειες πωλήσεων εν μία νυκτί. Τα μέλη του συμβουλίου είπαν: "Δεν επιτρέπεται να αναλάβεις τη διανομή". Και είπα: "Δεν την αναλαμβάνουμε. Την εξαλείφουμε". Το "έχαψαν" και πάλι.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ INDEX FUNDS: ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ VANGUARD, ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΕIΑΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

*Από την επετειακή λίστα του Forbes με τα 100 κορυφαία εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα