Garrincha: Απλά ο καλύτερος...

Είναι γνωστή η κουβέντα και η κόντρα που έχει αναπτυχθεί για το ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου...
με τους μεν να υποστηρίζουν τον τεράστιο Pele και τους άλλους να τάσσονται υπέρ του απίστευτου Maradonna. Πολλά έχουν ειπωθεί, πολλά τα επιχειρήματα που έχουν φέρει εκατέρωθεν πλευρές και για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να βάλουμε οπωσδήποτε κάποιον στη κορυφή της πυραμίδας. Και εγώ πίστευα πως είναι αυτοί οι δύο πρώτα και μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι. Μέχρι που ανακάλυψα ένα βίντεο με τον Garrincha...

Είμαι
σίγουρος πως υπάρχουν αρκετοί που θα έχουν ακουστά τον βραζιλιάνο ακραίο χαφ. Για όσους δεν τον ξέρουν, αφήστε με να προσπαθήσω να σας τον γνωρίσω όσο καλύτερα μπορώ. Γεννημένος το 1933, o Garrincha γεννήθηκε σε μία φτωχογειτονιά της Βραζιλίας, κάτω από συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης. Το κακό γι'αυτόν είναι πως γεννήθηκε με σοβαρά προβλήματα, καθώς είχε κυρτή σπονδυλική στήλη, το δεξί του πόδι έπαιρνε κλίση προς τα μέσα και το αριστερό του ήταν 6 εκατοστά κοντύτερο και είχε κλήση προς τα έξω. Έχει λεχθεί πως δεν είχε καταφέρει να περπατήσει μέχρι την ηλικία των 9.

Οι σκάουτερ το είχαν εντοπίσει εδώ και καιρό, ωστόσο ο ίδιος, αν και απίστευτα ταλαντούχος δεν επεδίωκε επαγγελματική καριέρα. Ευτυχώς για το άθλημα, σύντομα άλλαξε αυτή του την απόφαση, όταν και εντάχθηκε στην βραζιλιάνικη Botafogo, σε ηλικία περίπου 20 ετών. Είναι η ομάδα στην οποία και έκανε τεράστια καριέρα και καθιερώθηκε στις συνειδήσεις των περισσότερων βραζιλιάνων σαν κορυφή.

Ο Garrincha κατάφερε αυτό που θεωρούνταν απίθανο: Να παίξει ποδόσφαιρο και μάλιστα κάνοντας το μειονέκτημα του προτέρημα. Αν και είχε χίλια δυο προβλήματα στα κάτω άκρα του, αν και όπως λέγεται έπασχε από πολυομυελίτιδα, "το μικρό πτηνό" (αυτό σημαίνει το όνομα Garrincha, το οποίο και είναι ψευδόνυμο) κατάφερε να διαψεύσει τους πάντες και να φθάσει στο πάνθεον του παγκόσμιου αθλητισμού, με τη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική ομάδα της πατρίδας του το 1958 και το 1962.

Ο Garrincha έπαιζε τελείως άναρχα. Δεν ήξερε από συστήματα, δεν γνώριζε τι σημαίνει παίζω με σκοπιμότητα. Ο κάθε προπονητής που είχε δεν απαιτούσε από αυτόν να διατηρεί κάποια θέση. Απλά τον έβαζαν μέσα και στην ουσία του έλεγαν: "Κάνε ότι θέλεις". Και αυτό έκανε. Έχει ανακηρυχθεί από τη Fifa ως ο κορυφαίος ντριπλέρ στην ιστορία του αθλήματος και όχι άδικα. Η ελαστικότητα του κορμιού του, η ταχύτητα του και το στοιχείο του απρόβλεπτου που είχε τον καθιστούσε τον πλέον επικίνδυνο παίκτη για την αμυντική λειτουργία των αντιπάλων του.

Στο παλμαρέ του είχε τα εξής όπλα: Δυνατό και εύστοχο σουτ, ταχύτητα, εκτελέσεις στημένων, καλές σέντρες και φυσικά εξαιρετική ικανότητα στις ντρίπλες απόρροια της απαράμιλλης τεχνικής του κατάρτισης. Επίσης, παρά το μικρό του μέγεθος (1,69) ήταν ιδιαίτερα νευρικός, δεν έπεφτε εύκολα, δεν καταλάβαινε από σκληρά και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, τα οποία σε εκείνη την εποχή ήταν σήμα κατατεθέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα