16 σημάδια που μπορεί να προμηνύουν μια εγκυμοσύνη

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από τότε που κάνατε προσπάθεια για σύλληψη, και τώρα ακολουθεί η συνηθισμένη ερώτηση: Μήπως είμαι έγκυος;

Θα χρειαστείτε σίγουρα ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ή μια εξέταση αίματος για να γνωρίζεται με βεβαιότητα αν είστε πραγματικά. Παρακάτω σας αναφέρουμε 16 συμπτώματα που πιθανόν να σας είναι γνώριμα και μπορεί να προμηνύουν τον ερχομό του πελαργού.

Δυσκολία
στην αναπνοή

Μήπως κουράζεστε ξαφνικά όταν ανεβαίνετε μια σκάλα; Θα μπορούσε να είναι επειδή είστε έγκυος. Το έμβρυο χρειάζεται οξυγόνο και εσείς αισθάνεστε μια αυξημένη ανάγκη να αναπνεύσετε. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά καθώς το μωρό σας αρχίζει να ασκεί πίεση στους πνεύμονες και το διάφραγμα σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε περισσότερο οξυγόνο, γι’ αυτό και το σώμα σας προσαρμόζεται, για να ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτή με διάφορους τρόπους. Η αύξηση των ορμονών, κυρίως της προγεστερόνης, επηρεάζει άμεσα τους πνεύμονές σας και διεγείρει το αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου σας. Ενώ ο αριθμός των αναπνοών σας ανά λεπτό αλλάζει ελάχιστα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα του αέρα που λαμβάνετε σε κάθε αναπνοή αυξάνει σημαντικά.

Σε μεταγενέστερα στάδια της κύησης, καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει και ασκεί πίεση στο διάφραγμά σας, μπορεί να αισθάνεστε την αναπνοή σας ακόμη πιο βαριά, ειδικά αν το μωρό βρίσκεται αρκετά ψηλά ή αν κυοφορείτε περισσότερα του ενός έμβρυα.

Πρησμένο στήθος και πόνος

Δυο εβδομάδες μετά από τη σύλληψη οι ορμόνες αλλάζουν και μπορεί να κάνουν το στήθος πιο ευαίσθητο και μεγαλύτερο. Αυτό βέβαια είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται και πριν από την περίοδο και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί από μόνο του σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Επιπλέον, οι φλέβες των μαστών μπορεί να είναι εντονότερες και οι θηλές πιο σκουρόχρωμες.

Κούραση

Νιώθεις ξαφνικά μεγάλη κούραση και ανεξήγητη εξάντληση; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι διότι κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης αυξάνονται. Για πολλές γυναίκες, η κούραση συνεχίζεται μέσα από το πρώτο τρίμηνο, αλλά στη συνέχεια υποχωρεί στο δεύτερο.

Αίσθημα ναυτίας

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται ναυτία και τάση για εμετό συνήθως μεταξύ της 2ης και 6ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα αυτά όμως μπορεί να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα κ εσείς να αρχίζετε να νιώθετε μια πρωινή αδιαθεσία (δυστυχώς η αδιαθεσία αυτή μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας) Κατά πάσα πιθανότητα η τάση για ναυτία και εμετό θα υποχωρήσει καθώς μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να τρώτε τρόφιμα που δεν θα επιβαρύνουν το στομάχι σας.

Συχνουρία

Εάν ξαφνικά βρεθείτε στη θέση να μη μπορείτε να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα, λόγω των τακτικών επισκέψεων στην τουαλέτα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι πιθανής εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παράγει επιπλέον υγρά και για το λόγω αυτό αρχίζετε να έχετε συχνουρία. Σε ορισμένες γυναίκες μάλιστα παρατηρείται "ακράτεια" όταν βήχουν, γελούν ή φτερνίζονται.

Πονοκέφαλοι

Ένα πρόωρο σημάδι εγκυμοσύνης είναι ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες. Τα συμπτώματα αυτά είναι το αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών. Συγκεκριμένα οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει συχνούς αλλά ήπιας έντασης πονοκεφάλους.

Πόνοι στην πλάτη

Η γενική ενόχληση που μπορεί να νιώθετε από την αρχή της εγκυμοσύνης σας σε όλη την πλάτη οφείλεται στα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, η οποία προκαλεί χαλάρωμα και τέντωμα των συνδέσμων, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις της λεκάνης.

Οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη χαλαρώνουν και αυτοί, με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι μυς και οι αρθρώσεις στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, τη λεκάνη και τους γοφούς.

Οι πόνοι χειροτερεύουν με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματός σας -επειδή μεγαλώνει η κοιλιά σας- αλλά και με την κακή στάση του σώματος, η οποία προκαλείται ακριβώς από την αύξηση βάρους του παιδιού και της μήτρας. Εκτός, όμως, από την ασύμμετρη κατανομή του βάρους, την ευθύνη, όχι μόνο για τους πόνους στην πλάτη και τη μέση, αλλά και για τις μυϊκές κράμπες έχει και η ολοένα αυξανόμενη απορρόφηση ασβεστίου από το έμβρυο.

Κράμπες στην κοιλιά

Τα πονάκια στην κοιλιά είναι πολύ συνηθισμένα στην εγκυμοσύνη. Οι πιο συνηθισμένος αλλά καθόλου ανησυχητικός λόγος είναι οι κράμπες που κάνει ο μυς της μήτρας. Η έγκυος νιώθει πόνο σαν αυτόν της περιόδου και μπορεί να πονάει αραιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης συχνός είναι ο πόνος που προκαλεί το τέντωμα των στρογγυλών συνδέσμων, οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, καθώς αυτή μεγαλώνει. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και στιγμιαίος και να προκαλείται από διάφορες κινήσεις ή πιο αμβλύς και διαρκής.

Ξαφνική λαχτάρα ή απέχθεια για ορισμένα τρόφιμα

Νιώθεις ατελείωτες λιγούρες και έντονη επιθυμία για φαγητό; Σου "μυρίζει" κάποιο φαγητό και επιθυμείς έντονα μια συγκεκριμένη γεύση; Πολλές γυναίκες κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης επιθυμούν να δοκιμάσουν γεύσεις ασυνήθιστες και εκφράζουν μια ξαφνική απέχθεια για τρόφιμα που κατανάλωναν ευχάριστα. Όπως τα περισσότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης αυτές οι ξαφνικές επιθυμίες των εγκύων αποδίδονται στις ορμονικές αλλαγές που είναι εντυπωσιακές ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο.

Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα

Μήπως νιώθετε φούσκωμα στην κοιλίτσα και το αγαπημένο σας τζιν σας στενεύει ξαφνικά; Η αλλαγή των ορμονών και συγκεκριμένα η αύξηση της προγεστερόνης μπορεί να επιβραδύνει το πεπτικό σας σύστημα. Για το λόγο αυτό μπορεί να νιώσετε λιγάκι πρησμένη και επίσης να παρατηρήσετε έντονη δυσκοιλιότητα.

Έντονη μετάπτωση της διάθεσης

Μήπως νιώθετε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου επειδή ο σύζυγός σας δεν έβαλε το παντελόνι του στα άπλυτα; Μήπως έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κλαίει και να εξοργίζεστε χωρίς να υπάρχει λόγος και χωρίς να ξέρετε την αιτία; Αυτές οι έντονες εκρήξεις και οι ξαφνικές αλλαγές τις διάθεσης οφείλονται στην προσαρμογή του οργανισμού σας στις ορμονικές αλλαγές.

Αυξημένη θερμοκρασία του σώματος

Η βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία που έχεις τη στιγμή που ξυπνάς το πρωί. Ανεβαίνει ελαφριά αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο. Αν έπαιρνες τακτικά τη βασική θερμοκρασία σώματος για να εντοπίσεις την ημέρα της ωορρηξίας και τώρα παρατηρείς μια συνεχή αύξηση για περισσότερες από δύο εβδομάδες ίσως σημαίνει πως είσαι έγκυος.

Ευαισθησία στην όσφρηση

Λαγωνικά εν… δράση γίνονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μυρίζουν από μεγάλες αποστάσεις και ενοχλούνται εύκολα από οσμές που παλιότερα ήταν οι αγαπημένες τους.

Ζάλη και λιποθυμία

Αυτός είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που χρησιμοποιούν σε ταινίες για να δηλώσουν την εγκυμοσύνη , αλλά είναι βασισμένο στην πραγματικότητα. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες και ίλιγγους σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Φροντίστε να τρώτε καλά καθημερινά και να ενυδατώνεται τον οργανισμό σας πίνοντας άφθονο νερό.

Καθυστέρηση

Από τα πιο αξιόπιστα σημάδια της εγκυμοσύνης. Εφόσον ο κύκλος σας είναι σταθερός και τώρα έχει καθυστερήσει η περίοδο σας, τότε καλό θα ήταν να κάνετε αμέσως τεστ εγκυμοσύνης. Ακόμα κι αν είσαι έγκυος υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εντοπίσεις κηλίδες αίματος και ελαφριά αιμορραγία κατά το διάστημα που περιμένεις την περίοδό σου.

Θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι ένας πολύ καλός και αξιόπιστος τρόπος να διαπιστώσετε την εγκυμοσύνη σας και για ακόμα πιο έγκυρα αποτελέσματα η καλύτερη περίοδος να το κάνετε είναι τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά από τη «χαμένη» περίοδο. Μερικά τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι τόσο ευαίσθητα για να επιβεβαιώσουν μια πρόσφατη εγκυμοσύνη και σε πολλές περιπτώσεις το τεστ μπορεί να βγει αρνητικό ενώ είστε έγκυος. Αν οι υποψίες σας είναι έντονες το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επαναλάβετε το τεστ μερικές μέρες αργότερα.
mammyland.com
Keywords
εγκυμοσυνη, σημαδια, τελος του κοσμου, τεστ εγκυμοσύνης, συλληψεις, τεστ, επηρεάζει, ημικρανίες, οφείλεται, μυς, γοφούς, τζιν, σημαίνει, δραση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, επιθυμιες, πνευμονες, δυσκοιλιοτητα, μωρο, οξυγονο, περιοδος, πιεση, ταινιες, τεστ, αυξηση, αιμα, αυξηση βαρους, εβδομαδες, βρισκεται, φαγητο, γινονται, γοφούς, δευτερο, διαστημα, εγκυος, ευκολα, υπαρχει, εμβρυο, εβδομαδα, επηρεάζει, επιθυμια, ευθυνη, ζαλαδες, ημικρανίες, υγρα, κυκλος, λογο, μητρα, μπορειτε, μυς, νερο, νυχτα, τζιν, ξερετε, κοιλια, ορμονες, οφείλεται, πιθανοτητες, πονοκεφαλος, πρωι, ποναει, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συλληψη, σωμα, σπιτι, ταση, τεστ εγκυμοσύνης, συμπτωματα, χρονικα, γευσεις, ιδιαιτερα, κηλιδες, σημαίνει, θερμοκρασια
Αναζητήσεις
πρησμενη κοιλια χαμηλα εγκυμοσυνη, καθυστερησα περιοδου και μικρος πονος στην κοιλια την νυχτα
Τυχαία Θέματα