Ζητούν τώρα προκαταβολή φόρου από όσους έκλεισαν πέρυσι τα βιβλία τους

Νέα ταλαιπωρία περιμένει όσους νόμιζαν ότι ξέμπλεξαν με την εφορία κλείνοντας τα βιβλία της επιχείρησής τους, καθώς η φορολογική αρχή επιμένει να τους ζητά προκαταβολή φόρου. Για αυτούς λοιπόν που κοιτούν απορημένοι το εκκαθαριστικό με την προκαταβολή φόρου, παρά το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, παραπέμποντας όμως και πάλι στο γκισέ της εφορίας.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν λογιστές και φοροτεχνικοί, πιθανότατα θα χρειαστεί τροποποιητική δήλωση από πλευράς των εν λόγω

φορολογουμένων με την απαραίτητη προσκόμιση στην εφορία των σχετικών αποδεικτικών για τη διακοπή εργασιών (που έχει γίνει ήδη στην ίδια εφορία). Με άλλα λόγια τουλάχιστον άλλη μία χαμένη ημέρα στην ουρά της εφορίας.

Το θέμα αφορά και όσους έκλεισαν άρον άρον τα «μπλοκάκια» τους στα τέλη του προηγούμενου έτους, προκειμένου να αποφύγουν τη «λαιμητόμο» του νόμου Κατρούγκαλου

Στην εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα που έχει προκύψει με επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών, αλλά έλαβαν ειδοποιητήριο για προκαταβολή φόρου εισοδήματος που αφορά το επόμενο έτος, διευκρινίζει ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης και όταν δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου, καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα.

Πρόκειται για αρκετούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία με το έντυπο της διακοπής εργασιών, προκειμένου να διευθετηθεί η υπόθεσή τους και να διαγράψουν την προκαταβολή.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό της, η ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 69 του ν.4172/2013 ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1-1-2016.
Αν στη δήλωση περιλαμβάνονται και εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατείται ή καταβάλλεται ο φόρος που παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε για τα εισοδήματα αυτά εκπίπτει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το προηγούμενο εδάφιο. Αν το εισόδημα με βάση το οποίο ενεργείται η βεβαίωση του φόρου προσδιορίζεται κατά τρόπο τεκμαρτό, ο φόρος που αναλογεί στο τεκμαρτό αυτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το άρθρο αυτό. Όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά το προς βεβαίωση ποσό της παραγράφου αυτής περιορίζεται στο μισό.
Επίσης, ορίζεται ότι αν δεν υποβληθεί δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει στη βεβαίωση του προκαταβλητέου ποσού φόρου, με βάση την υπάρχουσα εγγραφή για το εγγύτερο, πριν από την παράλειψη υποβολής της δήλωσης οικονομικό έτος, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο υπόχρεος εξακολουθεί να αποκτά το εισόδημα.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι η βεβαίωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, γίνεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος.

The post Ζητούν τώρα προκαταβολή φόρου από όσους έκλεισαν πέρυσι τα βιβλία τους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα